ESS Get Ready to Fly

Poletio je prvi Biomov projekt u sklopu programa Stažiranja i zaposlenja Europskih snaga solidarnosti!

  • 09.07.2020.

Pokrenut je prvi Biomov projekt u sklopu programa Stažiranja i zaposlenja Europskih snaga solidarnosti! Projekt pod tradicionalno ”pernatim” imenom “Get Ready to Fly” doveo nam je ponovo jedno mnogima dobro poznato lice – našeg bivšeg ESS dugoročnog volontera iz Bristola, Jamesa Jacksona!

U projektima Europskih snaga solidarnosti u sklopu programa Stažiranja i zaposlenja je naglasak na učenju i osposobljavanju kako bi se mladima pružila prilika steći relevantno radno iskustvo te pružila prilika za osobni i profesionalni razvoj. Kako se James već kao volonter pokazao vrijednim dodatkom Biomovom timu, iznimno nam je drago što nam se ponovno pridružio te što ovom prilikom nastavljamo ulagati u njegov razvoj te stjecanje stručnih vještina!

Ovaj projekt traje od 1. srpnja do 31. prosinca 2020.  te ima sljedeće glavne ciljeve:

  • Ulagati u razvoj mlade osobe (stažista) te doprinijeti njegovom uspješnom prelasku na tržište rada, s posebnim naglaskom da razvijanje vještina kreativnog vodstva te analitičkog razmišljanja i rješavanje problema
  • Izgraditi solidarnost između različitih skupina ljudi facilitacijom volonterskih prilika za zaštitu prirode te ojačati kapacitet Bioma za provedbu volonterskih aktivnosti
  • Proširiti i osnažiti zajednicu ljubitelja prirode u Hrvatskoj te ih potaknuti na priključivanje volonterskim aktivnostima

O Jamesovom novom ESS putovanju i doprinosu našem radu možete tijekom projekta nastaviti čitati niže.

Kamp restauracije staništa Učka 2020.

James je i ove godine sudjelovao u provedbi kampova restauracije staništa, ovoga puta na novoj lokaciji na Učki (Podmaj) i pod nazivom “Šikaro, otvori se!”. Misija volonterskih kampova je direktnim konzervacijskim mjerama obnoviti zarasla travnjačka staništa, očuvati njihovu bioraznolikost te doprinijeti zaštiti ugroženih vrsta ptica koje ih koriste. James je tijekom kampova imao ulogu pomoćnog koordinatora i restauratora staništa, pa je tako bio zadužen za određivanje rasporeda restauracijskih akcija i planiranje radnog rasporeda za volontere, uz vodstvo naše nove ali iskusne koordinatorice volontera. Osim koordinacije grupa i provedbe same restauracije, tijekom čega je iskoristio svoje ranije iskustvo sudjelovanja na kampu, James je redovito odvajao vrijeme za edukaciju novih volontera o važnosti restauracije staništa i širem kontekstu zaštite lokalne prirodne baštine. James je također zaslužan za prenošenje svog znanja i iskustva te treniranje našeg novog lokalnog volontera, koji je sada osposobljen u budućnosti preuzeti ulogu pomoćnog koordinatora tijekom restauracijskih akcija!

Restauracijski kampovi su provedeni u sklopu projekta OPKK “Učka 360°”.

Ornitološki kamp Učka 2020.

Ovogodišnji ornitološki kamp na Učki istaknuo se među svim prethodnima kao kamp tijekom kojeg je najveća pozornost do sada posvećena svakodnevnim edukativnim ektivnostima i strukturiranom pristupu koordinaciji volontera. Prije samog kampa organizirani su brojni sastanci tijekom kojih se definirao program kampa, koordinacija volontera, sadržaj edukacija te takozvani “troubleshooting” odnosno kako postupiti u slučaju problema ili kriznih situacija. James je kao sudionik prošlogodišnjeg kampa značajno doprinio diskusijama i planiranju te su mnogi njegovi prijedlozi ušli u službene upute za koordinaciju volontera i vođenje kampa. U pripremnom periodu je uz podršku Biomovog edukativnog tima osmislio čak tri odlične edukativne radionice koje je provodio na kampu (“Wild Animals of Učka – Risks and Mitigation”, “Butterflies of Učka” i “Natural and Cultural Heritage of Učka Through the Lens of Habitat Restoration”). Tijekom samog kampa, James je preuzeo koordinaciju dugoročnih i ESS volontera te je izravno sudjelovao u svim aspektima kampa. Poseban je doprinos dao tijekom male restauracijske akcije za vrijeme posjete ESS volontera iz Udruge O.A.Z.A., kada se zaista iskazao odličnim vodstvom grupe za vrijeme restauracijskih aktivnosti. O.A.Z.A.-inim je volonterima također održao izlaganje o ESS programu Stažiranja i zaposlenja te svom projektu. No James nije isklučivo podučavao druge – tijekom ove su godine naši prstenovači odvojili posebno vrijeme za podučavanje Jamesa o znanstvenoj metodi prstenovanja ptica. Tijekom prva dva tjedna kampa James je sudjelovao u intenzivnom treningu tijekom kojeg je naučio postavljati i popravljati prstenovačke mreže, vaditi sve vrste ptica iz mreža, određivati spol, starost i vrstu uhvaćenim pticama te postupanje pri rukovanju pticama! Ponosni smo reći da ga je ovo iskustvo potaklo da se prijavi kao kandidat za prstenovača, u čemu ćemo ga nastaviti službeno mentorirati! Biom planira provesti službenu, proširenu verziju ovakvog treninga iduće godine za mlade prstenovače pripravnike te i tada računamo na Jamesovo sudjelovanje.

Ornitološki kamp je proveden u sklopu projekta OPKK “Učka 360°”.

Restauracija staništa Vransko jezero

James je nakon završetka Ornitološkog kampa Učka imao priliku pridonijeti posebnoj proslavi 21. rođendana Parka prirode Vransko jezero. Dvodnevna akcija je uključivala sadnju zelene barijere za divlji život vlažnih livada Vranskog jezera te izravnavanje kolotragova kako bi se livade mogle nastaviti, uz ispašu, održavati košenjem. James je tijekom akcije preuzeo radnu grupu učenika Srednje škole Gračac te je njegovo bogato iskustvo u akcijama restauracije staništa i vođenju volontera doprinijelo glatkoj provedbi i ove aktivnosti. Više o akciji i njezinim rezultatima možete pročitati ovdje.

Akcija restauracije staništa je provedena u sklopu projekta “Preserving wet meadows for birds and plants at Lake Vrana“.

Promatranja ptica na engleskom jeziku

Jedna od značajnih novosti koje je James donio u Biom su ture promatranja ptica na engleskom jeziku. Biom od samog osnivanja organizira besplatna promatranja ptica za građane tijekom kojih nam se svatko zainteresiran može priključiti i naučiti nešto novo o vrstama koje nas okružuju, njihovoj ekologiji, ponašanju i kako ih prepoznati. Ova su događanja redovito okupljalište zagrebačkih ljubitelja prirode, zajednice entuzijasta koja naočigled raste i razvija se, te na koju smo iznimno ponosni! James nam se početkom projekta pridruživao kao asistent, no vellikom je brzinom usavršio prepoznavanje lokalnih vrsta ptica, ali i usvojio vještine organizacije ture te vođenja grupe. Odnedavno James samostalno obogaćuje naše ture paralelnom engleskom verzijom, u kojima zahvaljujući njemu redovito sudjeluje živopisna internacionalna grupa te ESS volonteri Bioma i drugih organizacija. Svi zainteresirani za pridruživanje turama, mogu provjeiti kada se one održavaju na našoj stranici Događanja. Svakako provjerite u kojim se terminima održavaju i promatranja na engleskom!

Promatranja ptica se provode u sklopu projekata OPKK “Gradski prozori u prirodu” te u sklopu projekta ESS “Get Ready to Fly”.

Doprinos ostalim projektima Europskih snaga solidarnosti

Biomovom timu je trenutno pridruženo petero volontera Europskih snaga solidarnosti koji sudjeluju u brojnim aktivnostima. Jedna od velikih prednosti uključivanja Jamesa kao nekadašnjeg ESS volontera u program stažiranja je to što nam njegovo iskustvo neprocjenjivo u unaprjeđenju pisanja, provedbe i izvještavanja naših novih projekata. James je tako koordinirao naše ESS volontere na projektu “Island Birds” tijekom kampova na Učki, ali i tijekom njihvog rada na diseminacijskim aktivnostima u Zagrebu. Također, podučavao je našu ESS volonterku Asiu prepoznavanju ptica u sklopu projekta “Fly Away With Me”. No njegov je najveći doprinos u pisanju novih projekata. James nam je već tijekom svog ESS volonterskog projekta pomagao pregledavajući pravopis i gramatiku u izvještajima te je njegov poseban uspjeh bilo pisanje većine projekta u kojem trenutno sudjeluje, “Get Ready to Fly”. Kako bismo mu dodatno razvili ove važne vještine, naša koordinatorica volontera je u rujnu organizirala dvosatnu radionicu na temu izrade projektnih planova i pisanja projekata, neposredno prije početka planiranja prijave novih ESS projekata. Kao rezultat radionice te brojnih višesatnih sastanaka s različitim zaposlenicima Bioma i vanjskim suradnicima, James i koordinatorica volontera su napisali dvije nove prijave volonterskih ESS projekata! Jedna od tih prijava, ESS “Birds of a Feather Flock Together”, je predana i trenutno čeka odobrenje. Druga prijava, ESS “Democracy for Nature”, je jedinstvena po tome što se planirani projekt namjerava usmjeriti na aktivnosti zagovaranja, što je bila u potpunosti Jamesova ideja! Naime, James je primijetio da Biomu u zagovaračkim aktivnostima šesto nedostaje kapaciteta i kako ima mnogo prostora za razvoj i doprinos mlade osobe koju interesira ta tematika. Nakon sastanaka sa relevantnim zaposlenicima, samostalno je osmislio okvir projekta i usavršio ga sa svojim timom. Pisanje prijave je dovršeno nedavno i planira ju se predati na prvom sljedećem roku.

Program pojačanog mentorstva i razvoja vještina

Jedan od aspekata projekta na koji smo posebno ponosni je razvoj i provedba programa pojačanog mentorstva i razvoja vještina, kroz koji je James imao priliku dodatno raditi da osobnom razvoju te nadilaženju prepreka i izazova. Program se temelji na odličnom alatu koji je razvila Udruga O.A.Z.A. pod nazivom “Understanding My Journey“, a koji smo dopunili novim materijalima, vježbama, aktivnostima i literaturom te prilagodili razini sudionika. Program se usredotočuje na vještine koje su stručnjaci identificirali kao ključne za pronalazak i zadržavanje zaposlenja, kao što su pozitivan stav, komunikacijske vještine, prilagodljivost, upravljanje vremenom, analitičko razmišljanje, itd. U program su osim Jamesa uključene i trenutna dugoročna ESS volonterka Asia te lokalna Biomova volonterka Vanja, kako bi rasprave bile bogatije i vježbe efektivnije. Tijekom pojedinih sastanaka u trajanju 2-3 sata prolazimo kroz vježbe vezane uz pojedine vještine, njihove definicije, samoprocjenu te ostale dostupne materijale. Program je dovoljno opsežan da ga planiramo nastaviti održavati i nakon završetka projekta “Get Ready to Fly”, te će nam se James nastaviti u njemu pridruživati. Planiramo također dodatno raditi na ovom programu i nastaviti ga provoditi u sklopu budućih ESS projekata!