Zagovaranje za prirodu – Biom

Zagovaranje

Svojim aktivnostima nastojimo doprinijeti osiguravanju pravnog temelja za očuvanje prirode u Hrvatskoj i stvoriti informiranu javnost, koja će znati i moći sudjelovati u čuvanju svijeta koji nas okružuje.

Informacije i pravosuđe

Nastojimo upoznati javnost s pitanjima vezanim uz zaštitu prirodnih interesa. Informacije o okolišu trebaju biti jasne, uistinu dostupne i na raspolaganju javnosti, čime se stvara svijest o pitanjima okoliša. Olakšavanje pristupa informacijama unaprjeđuje mogućnost sudjelovanja javnosti u postupcima odlučivanja, povećava transparentnost rada državnih institucija te doprinosi boljim odlukama o prirodi i okolišu.

Pravo može biti snažan alat. Kroz sudove nastojimo osigurati da je javnosti zajamčen pristup postupcima odlučivanja o okolišnim pitanjima, da se provode propisi koji su doneseni s namjerom zaštite bioraznolikosti i društva te da se zaustave štetni projekti.

Javno savjetovanje

Sudjelovanje javnosti u donošenju odluka koje se odnose na razvoj pojedinih sektora (energetika, šumarstvo, upravljanje vodama i dr.) te prostorno planiranje ključni su za postizanje uravnoteženog i transperentnog korištenja prostora. Trenutno se javnost uključuje u postupke donošenja strateško-planskih dokumenata i planiranja konkretnih zahvata u prostoru kroz proces javnog savjetovanja.

Kroz javna savjetovanja omogućeno je sudjelovanje u postupcima procjene utjecaja pojedinačnih zahvata na okoliš te u donošenju strategija, planova i programa, što uključuje i postupke strateške procjene utjecaja na okoliš. Dodatno, za zahvate, strategije, planove i programe koji mogu imati utjecaja na područja ekološke mreže provodi se postupak ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu.

Sudjelujemo u javnom savjetovanju za zahvate, strategije, planove i programe za koje procijenimo da mogu imati negativne utjecaje na prirodu, na način da predlažemo rješenja kojima bi se ti utjecaji izbjegli.

e-Savjetovanja – Središnji portal za savjetovanja s javnošću

 

Pročitajte vezane vijesti o konkretnim aktivnostima:

HBOR dao zeleno svjetlo projektu kojeg istražuje Europska komisija

Sud odbio tužbu Ministarstva zaštite okoliša i energetike: “Informacije o okolišu su javni interes” 

Stojimo na raspolaganju za vaša pitanja

Kontaktirajte nas

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Prihvaćam