Očuvanje prirode – Biom
Zatvori

Lynx walk

Biom i LIFE lynx projekt

Prirodni svijet oko nas nije neuništiv i naša je obveza sačuvati ga zbog prirode same i dobrobiti ljudi. Sve što u Biomu radimo, usmjereno je na očuvanje bioraznolikosti - bogatstva biljnih i životinjskih vrsta i staništa u kojima žive.

Pod očuvanjem prirode mislimo na:

  • očuvanje postojećeg stanja u prirodi, ako ga smatramo dobrim, ili
  • primjenu izravnih mjera očuvanja kako bismo postigli dobro stanje za prirodu i vratili u ravnotežu narušeno

Priroda je potpuno samoodrživ sustav koji može funkcionirati bez uplitanja ljudi, ako nije narušen. Negativan utjecaj čovjeka, klimatske i druge promjene ostavljaju posljedice. Kako bismo mogli primijeniti izravne mjere usmjerene poboljšanju uvjeta za opstanak vrsta i staništa, moramo pratiti stanje pojedinih vrsta i staništa. Temelj Bioma je upravo praćenje stanja vrsta i staništa.

Što znači pratiti stanje jedne vrste i što možemo iz toga zaključiti?

Višegodišnjim praćenjem brojnosti ptica utvrdili smo na primjer da opada brojnost rusom svračku.

Nakon toga smo procijenili da je razlog smanjenja brojnosti ove vrste zarastanje livada na kojima rusi svračak gnijezdi te smo odlučili košnjom ukloniti drvenastu vegetaciju, osloboditi livade i omogućiti mu ponovno gniježđenje.

 

Naši zaposlenici, volonteri i članovi prikupljaju podatke o stanju mnogih vrsta i staništa i time sudjeluju u primjeni izravnih mjera očuvanja vrsta i staništa na području cijele Hrvatske.

Na koji način možemo očuvati postojeće stanje?

Jedan od mehanizama zaštite prirode su zaštićena područja. To su upravo ona područja koja želimo da ostanu takva kakva jesu jer su prirodno vrlo vrijedna i treba ih očuvati. Biom još ne upravlja niti jednim zaštićenim područjem, ali surađuje s mnogobrojnim drugim upraviteljima, javnim ustanovama, kojima je osnivač ili država ili pojedine županije. Zajednički pratimo stanje vrsta i staništa te planiramo izravne mjere očuvanja.

Osim toga, sva zaštićena područja bi trebala imati planove upravljanja koji osiguravaju da se njima upravlja transparentno, planski i u interesu prirode. Biom sudjeluje u procesima izrade planova upravljanja, od razine da daje prijedloge mogućih aktivnosti do razine da u suradnji s upraviteljima izrađujemo cjelovite planove upravljanja. Ovakva suradnja neophodna je za očuvanja vrsta i staništa te doprinosi svrsi samih zaštićenih područja.

 

Želite nam se pridružiti? Saznajte kako se i vi možete ...

Uključiti
Doru u karanteni u Rumunjskoj, Berde Lajos
Doru u karanteni u Rumunjskoj, Berde Lajos
Prepelica, Maciej Szymański
Prepelica, Maciej Szymański
Sredozemna medvjedica, Karamanlids, MOm
Sredozemna medvjedica, Karamanlids, MOm
Park prirode Učka
Park prirode Učka
Vransko jezero, Biom
Vransko jezero, Biom
Dinarski voluhar, Mihael Drakšić
Dinarski voluhar, Mihael Drakšić
Kaukal, Biljana Ječmenica
Kaukal, Biljana Ječmenica

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Prihvaćam