Brini za ptice – Biom

Brini za ptice

Zanima te kako možeš pomoći pticama? Ideje i savjete pronađi u nastavku.

Postavi kućice za ptice

Kućice za ptice postavljaju se u prirodu kako bi se nadoknadio nedostatak prirodnih duplji za gniježđenje ptica dupljašica. Taj je problem posebno čest u urbanim sredinama - parkovima i mladim šumskim nasadima. Ptice ih koriste za gradnju gnijezda u kojima odgajaju ptiće do polijetanja, a nedostatak duplji može dovesti do potpunog izostanka pojedinih vrsta iz određenih staništa.

Saznaj više o kućicama za ptice

Postavi hranilice za ptice

Hranilice za ptice namijenjene su postavljanju dodatnog izvora hrane za ptice tijekom zimskih mjeseci kada je u prirodi dostupno manje hrane. S prihranom treba početi s dolaskom hladnih dana kada se temperature približe 0˚C te je obavljati sve do početka ožujka. Ptice obično prihranjujemo sjemenkama suncokreta, ali i žitaricama te u hranilicu možemo dodati pokoju jabuku ili orašaste plodove. Ptice nikako ne treba hraniti kruhom niti tijestom.

Saznaj više o hranilicama za ptice

Spriječi sudar ptica sa staklom

Ptice se ponekad sudaraju s reflektirajućim površinama napadajući svoj odraz u njima. Pri većim brzinama i kod dobre refleksije ne vide razliku između stvarne slike i odraza. Kod takvih sudara može doći do blažih ozljeda, ali mogu biti i smrtonosni. Jednostavnim mjerama poput stavljanja naljepnica na prozore i gašenjem svjetla noću, možemo spasiti nebrojene živote ptica.

Saznaj više o zalijetanju ptica u prozore

Pronašao/la si ptića

U proljeće i ljeto često viđamo mlade ptice kako sjede na tlu ili skakuću uokolo bez roditelja u blizini. Takva je pojava sasvim normalna i ne bismo se trebali brinuti. Mladunci se ponašaju onako kako je to priroda i zamislila te namjerno napuštaju gnijezdo prije nego su sposobni letjeti. Koliko nam god to djelovalo kao poziv upomoć, mala je vjerojatnost da su roditelji napustili poletarce i interveniranje u ovom slučaju može donijeti više štete nego koristi.

Saznaj više o postupanju s ptićima ispalim iz gnijezda

Pronašao/la si ozlijeđenu pticu

U slučaju da pronađete ozlijeđenu pticu, kontaktirajte najbliže sklonište za životinje koje će vas uputiti u daljnje korake. Ako je riječ o strogo zaštićenim vrstama poput bijelih roda ili drugih ptica, obratite se jednom od 11 oporavilišta za divlje vrste u Hrvatskoj ili javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenom prirodom u vašoj županiji.

Pronađi kontakte oporavilišta i javnih ustanova u svojoj županiji

Pitaj stručnjaka

Slobodno nam se obrati sa svim pitanjima iz svijeta biologije i zaštite prirode. Nastojat ćemo ti odgovoriti u što kraćem roku.

Pošalji nam svoj upit

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Prihvaćam