AF4 Poisoning – Za ribnjake bez olova

Korištenjem olovne sačme u vodenim ekosustavima velika se količina tog otrovnog teškog metala unosi u prirodu, što predstavlja opasnost i za ptice, ali i ljude koji konzumiraju meso divljači ili uzgojene ribe. Iz tog razloga je u Hrvatskoj zakonom zabranjeno u močvarnim područjima koristiti olovnu sačmu, ali ta se zabrana u najvećoj mjeri ne provodi.

  • 17.09.2019.

U sklopu ovog projekta nastojimo prikupiti dokaze o korištenju olovne sačme na šaranskim ribnjacima te na području delte Neretve i zagovarati bolju provedbu zakona te učinkovitiji nadzor nad korištenjem olovne sačme u močvarnim područjima.

Naziv projekta: AF4 Poisoning – Make fishponds safe again

Projektni partneri: U Hrvatskoj na ovom projektu surađujemo s Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode. U regiji na svojim nacionalnim projektnim područjima projekt provode: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Naše ptice (BiH), Centar za zaštitu ptica (Crna Gora), Albanian Ornithological Society, Protection and Preservation of Natural Environment in Albania i Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS)

Trajanje projekta: 03/2018 – 06/2022

Ukupna vrijednost projekta: 12.613,19 €

Izvori financija: Zaklade EuroNatur i MAVA