Raznolika staništa Hrvatske: vlažne livade

Publikacija „Raznolika staništa Hrvatske: vlažne livade“ otkriva zašto su vlažna staništa važna, kako livade na Vranskom jezeru izgledaju ovisno o godišnjem dobu, koje sve biljke, ptice i ribe tu žive i što sve činimo da ih sačuvamo

  • 13.08.2020.

Močvara, more i krško polje – tako bi se mogla sažeti dragocjena i raznolika staništa Vranskog jezera. U ovom gotovo netaknutom prirodnom staništu i najvećem vlažnom staništu zabilježeno je preko 250 vrsta ptica te je prepoznato kao važan ornitološki rezervat. Raznolikost i bogatstvo ovog staništa nepravedno je zanemareno, stoga je naša misija upoznati ljubitelje prirode i njenih ljepota s močvarom Mediterana koja uistinu nadahnjuje.

Sretni smo jer je publikacija „Raznolika staništa Hrvatske: vlažne livade“ ispred vas! Ona će vam otkriti zašto su vlažna staništa važna, kako livade na Vranskom jezeru izgledaju ovisno o godišnjem dobu, koje sve biljke, ptice i ribe tu žive i što sve činimo kako bi ih sačuvali.

Što su vlažni travnjaci

Na pitanje što su uopće vlažni travnjaci, jednostavno je objasniti da su to travnjaci koji su određen dio godine poplavljeni. Na tim travnjacima mogu opstati samo one biljke koje su vrlo prilagodljive i izdržljive da, ovisno o vodostaju, budu potopljene jedan dio godine. Vlažni travnjaci su zbog toga iznimno važni za biološku raznolikost. Onog trenutka kada poplave, postaju mrijestilište za ribe i važno hranilište za ptice.

Na očuvanju vlažnih travnjaka Vranskog jezera radimo u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Vransko jezero, uz podršku zaklade EuroNatur. Osim očuvanja travnjaka košnjom i planiranjem upravljanja, njihovom očuvanju doprinosimo edukacijom i podizanjem svijesti o njihovoj važnosti za prirodu i čovjeka. Upravo zato smo za sve posjetitelje Parka pripremili ovu publikaciju!

Digitalizirano izdanje publikacije “Raznolika staništa Hrvatske: Vlažne livade”

Vransko jezero najveće je prirodno jezero u Hrvatskoj i jedno od samo dva velika močvarna područja u sredozemnom dijelu Hrvatske. Smatra se da vlažna staništa nestaju i do tri puta brže od, primjerice, šumskih staništa, i zato je na nama da radimo na njihovom obnavljanju, podižemo svijest o važnosti vlažnih staništa za ekosustav i inspiriramo druge na očuvanje bogatstva i raznolikosti prirode.

Posjetitelji Parka prirode Vransko jezero publikaciju mogu besplatno preuzeti u info centru Parka, a svi koji nisu u prilici posjetiti park prirode, o vlažnim livadama mogu više saznati u digitalnoj verziji publikacije.

Učimo, bilježimo, pamtimo i čuvajmo naše močvare, vlažne travnjake i staništa. Njihova zaštita od neprocjenjive je važnosti za biološku raznolikost.