Koliko je doista gačaca u Zagrebu?

I ovog smo proljeća zahvaljujući predanim volonterima proveli akciju građanske znanosti prebrojavanja gačaca (Corvus frugilegus) na području Zagreba - donosimo vam rezultate!

  • 11.07.2024.

foto: Ms. Bailey

Udruga Biom od 2017. godine provodi praćenje stanja (monitoring) brojnosti gačca na području Zagreba. Svake nam godine u monitoringu pomaže oko 20 obučenih volontera koji u razdoblju od 15. ožujka do 15. travnja obilaze poznate kolonije ove vrste, pronalaze nove i bilježe broj aktivnih gnijezda na njima. U 2024. godini smo tako zajedničkim snagama zabilježili ukupno 1155 parova gačaca. Hvala svim volonterima koji su sudjelovali u monitoringu jer na ovaj način prikupljeni podaci pokazuju realno stanje populacije gačca u Zagrebu, a ne radi se o procjenama koje su podložnije pogreškama, a s tim u svezi i neutemeljenim aktivnostima/postupanjima prema ovoj vrsti.

Bitno je istaknuti kako se gačcima na području Europe brojnost kontinuirano smanjuje te je vrsta u posljednjih šest godina u Europi prema kategoriji ugroze nazadovala za čak dva mjesta. U 2015. na crvenoj listi ptica gačac je bio u kategoriji “LC” – najmanje zabrinjavajućoj, dok je u 2021. Došao do kategorije “VU” – osjetljive vrste, što ga svrstava među ugrožene vrste našeg kontinenta. Upravo bi se iz spomenutog razloga ova vrsta trebala ukloniti s liste lovnih vrsta, kao što je to već učinjeno u pojedinim europskim zemljama (primjerice Mađarskoj i Sloveniji), a upravljanje distribucijom njihove populacije trebalo bi provoditi na osnovu realnih brojki. Posebno je važan podatak kako u današnje vrijeme gačci prije svega gnijezde u urbanim područjima pa neplansko upravljanje vrstom u tim sredinama, vodi k daljnjem padu brojnosti. Gačci naime ne mogu otići živjeti u “šume i planine” jer nisu prilagođeni na život u tim staništima.

Kao što smo ranije u ovoj godini izvještavali, početak ovogodišnje sezone gniježđenja obilježila je akcija uništavanja gnijezda gačaca u nizu zagrebačkih gradskih četvrti, na koju su se odlučile vlasti Grada Zagreba. Ove je godine rušenje gnijezda provedeno u skladu s zakonskim propisima, budući da je od Ministarstva poljoprivrede ishođeno rješenje o izuzeću od zabranjenih radnji. Naime, već nekoliko godina upozoravamo na ilegalne prakse po pitanju uklanjanja gnijezda gačaca, ne samo u Zagrebu, već i u drugim gradovima kontinentalnog dijela Hrvatske u kojima gačac gnijezdi, pa nam je drago da se bar one postupno napuštaju.

Grad je ovime podlegao pritisku dijela nezadovoljnih građana koji su se žalili na buku i nered prisutnih u okolini kolonija, u najvećoj mjeri tijekom prvih mjesec dana od početka gniježđenja. Rušenje gnijezda smo na pojedinim lokacijama bilježili sve do 1. travnja 2024., kada je većina ptica završavala s izgradnjom. Tijekom prebrojavanja parova na kolonijama, bilježena je i kasna gradnja gnijezda, a najvjerojatnije se tu radi o parovima čija su gnijezda tijekom akcija rušenja bila uništena. Zbog toga je onda posljedično i sezona gniježđenja dijela parova produžena za otprilike 1-3 tjedna.

Teško je znati gdje  se nakon rušenja premjestio svaki pojedini par, no dinamiku možemo pratiti usporedbom brojnosti na kolonijama u odnosu na prebrojavanja iz proteklih godine. Kako je već istaknuto, ukupno je u 2024. godini na području grada Zagreba izbrojano 1155 parova gačca. Na ukupno 12 iz ranijih godina poznatih kolonija zabilježen je pad brojnosti u odnosu na 2023. godinu. Među kolonijama na kojima bilježimo najveći pad brojnosti ističu se Botinec, Siget i Zapruđe, gdje je ove godine prebrojano ukupno 200 parova manje. Međutim, na 6 kolonija koje su također poznate iz ranijih godina zabilježen je ukupan porast od 114 parova. U 2024. su gačci uslijed uznemiravanja osnovali 7 novih kolonija koje broje 131 par, a nove kolonije s najvećim brojevima nalaze se na području Jankomira i Maksimira. 

Što s građanima koji ne žele uništavanje gnijezda?

U prošloj, 2023. godini na području Zagreba je zabilježeno ukupno 1168 parova gačaca, što je svega 13 parova više nego ove godine. Zabilježeni broj parova i njihov prostorni raspored daje nam naslutiti kako je rušenje gnijezda doprinijelo djelomičnom razmještanju gačaca unutar Zagreba te produljenju sezone gniježđenja. 

Tijekom akcije praćenja kolonija zaprimali smo brojne pritužbe i pozive u pomoć  zgroženih građana koji su u različitim naseljima svjedočili masovnom uništavanju gnijezda. Postavlja se pitanje što mogu poduzeti građani koji ne žele da se iz njihovih četvrti uklanjaju gačci? Nažalost, prilika za žalbu i postupanje se ostavlja isključivo dijelu građana koji ne mogu, ili ne žele, živjeti uz ove ptice. Sigurno bi svima pomoglo kada bi se s građanima podijelili kriteriji koji vode k rušenju gnijezda na određenim kolonijama, odnosno detalja o tome gdje će se gačci i u kojim situacijama u gradu tolerirati na gniježđenju, a gdje i u kojim situacijama to neće biti moguće.

Istaknuli bismo i da je ranije spomenuto rješenje, kojim je Gradu Zagrebu omogućeno legalno rušenje gnijezda gačaca tijekom sezone gniježđenja, izdano na temelju podatka o brojnosti tijekom rujna 2023. Tada je brojnost procijenjena na 12400 jedinki. Ovaj podatak bez detalja o metodologiji koja je korištena za prikupljanje podataka i metode kojom je izvršena procjena držimo problematičnim. Zabrinutost zbog kvalitete tih podataka izražavamo i zbog činjenice da tijekom jeseni gačci, posebno tijekom dana, ne borave na području gradova već na okolnim poljima. Tek se tijekom zime okupljaju u veća jata, koja ni tada ne dosežu ovoliko velike brojke, kakve su navedene u procjeni temeljem koje je Grad ishodio rješenje za uništavanje gnijezda.

Ovom prilikom podsjećamo na potrebu za strateškim pristupom suživotu s vranama, za i okretanju dugoročnim rješenjima, o kojima smo imali prilike pisati ranije. S tim ciljem u sklopu projekta “Strateški pristup suživotu vrana i građana”, koji je financirao Grad Zagreb, izradili smo i smjernice za strateški pristup suživotu vrana i ljudi “Kako živjeti s vranama?”.

Smjernice za strateški pristup suživotu vrana i ljudi

Udruga Biom provodi praćenje kolonija gačaca standardiziranom znanstvenom metodologijom posljednjih osam godina (2017. – 2024.). Akciji prebrojavanja svake godine prethode koordinacijski sastanci s zainteresiranim volonterima, a po potrebi se opremaju i za rad potrebnom terenskom opremom. Akciji se može pridružiti svaki zainteresirani građanin pa ukoliko ste zainteresirani slobodno nam se javite putem maila volonteri@biom.hr. Sljedeća akcija priprema se za ožujak 2025. godine.

Na kraju spomenimo kako je, zahvaljujući sada već višegodišnjem predanom radu, krajem prošle godine objavljen međunarodno recenziran znanstveni rad. Isti se bavi dinamikom populacije i odabirom stabala za gniježđenje gačaca na području Zagreba, a možete ga preuzeti ovdje.

Ovim se putem još jednom zahvaljujemo svim volonterima koji već godinama neumorno doprinose spoznajama o gačcima u Zagrebu te tako pomažu očuvanju ove vrste, a bez čije bi nam predanosti bilo mnogo teže zagovarati strateški pristup suživotu nas građana i naših pernatih susjeda.