Krenula je SUP patrola – podržite volontere u očuvanju bjeloglavih supova!

  • 26.06.2024.

Uznemiravanje mladih jedinki bjeloglavih supova (Gyps fulvus), koji gnijezde na liticama kvarnerskih otoka, prepoznato je kao jedna od glavnih prijetnji posljednjoj preostaloj vrsti strvinara u Hrvatskoj. Od ukupne populacije koja broji oko 125 parova ove strogo zaštićene vrste ptica, godišnje čak 20-30 posto mladih ptica ispadne iz gnijezda u more, te ih od utapanja spašava jedino pravodobna intervencija djelatnika Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli, koje se nalazi u istoimenom mjestu na otoku Cresu.

„Sigurno je da mladi supovi ispadaju iz gnijezda zbog letačkog neiskustva jer takve slučajeve nalazimo kod svih ptičjih vrsta koje gnijezde na povišenim položajima. Specifični položaj gnijezda kvarnerskih supova na liticama neposredno iznad mora znači da oni koji ne završe uspješno svoj prvi let upadnu u more. Međutim, neiskustvo u kombinaciji s bukom sigurno ih samo dodatno izlaže nepotrebnom stresu, a potrebno je tako malo truda kako bi se ova prijetnja značajno ublažila na području Kvarnera“, ističe Ivana Ribić iz udruge Biom, koordinatorica u projektu LIFE SUPport.

Problemom uznemiravanja supova na gnijezdima bavi se projekt LIFE SUPport, kojeg u suradnji s projektnim partnerima vodi Udruga Biom. Iz tog razloga ovih dana započela je jedna od važnijih projektnih aktivnosti – SUPpatrola. Naime, sljedećih nekoliko godina svakoga ljeta volonteri Bioma svakodnevno će brodicom obilaziti kvarnerske otoke i educirati ljude o prisutnosti gnijezdećih kolonija supova te izletnike na moru koji se nađu u njihovoj blizini. Također, volonterski tim će tijekom kritičnog razdoblja lipnja, srpnja i kolovoza obilaziti kolonije supova u potrazi za palim ptićima s ciljem povećanja broja spašenih ptića.

Evidencija prvih volontera SUPpatrole pokazuje kako već u prvih danima akcije bilježi velik broj turističkih brodova i malih privatnih brodica. Primjerice, samo kod otoka Plavnika, kvarnerskog otočića gdje se početkom proljeća izlegao bjeloglavi sup Grif, SUPpatrola je u subotu 22. lipnja zabilježila prisutnost čak 15 brodova. Na sreću, većina ih je bila samo u prolazu i bili su tihi. Što se tiče ove lokacije, valja primijetiti da je najveći broj ptića koji završi u creskom oporavilištu upravo s – Plavnika.

Za što uspješnije otklanjanje uznemiravanja, udruga Biom pokrenula je donacijsku kampanju kojom želi prikupiti sredstva kako bi mogli osigurati volonterima dolazak na otok, potrebnu hranu, ali i najam čamca i skipera za patroliranje uz kvarnerske litice. U tu svrhu potrebno je prikupiti 30.000 eura. “Svatko može pomoći u spasu bjeloglavih supova kroz donaciju na adresi https://doniraj.biom.hr/prvilet/. Ovog ljeta odreknite se jedne kuglice sladoleda i pomozite da i supovi imaju bezbrižno ljeto”, poručila je Paula Počanić Vovk iz udruge Biom.