Spašavanje dinarske i jugoistočne alpske populacije risa od izumiranja

LIFE Lynx međunarodni je projekt kojem je cilj spašavanje male i ugrožene populacije risa koju Hrvatska dijeli sa Slovenijom od izumiranja. Najvažniji cilj je oporavak genetske raznolikosti populacije i postavljanje temelja za njezinim održivim upravljanjem, u čemu su ključni međunarodna suradnja niza institucija, znanstveni podatci i multidisciplinaran pristup problematici.

  • 16.10.2019.

LIFE Lynx međunarodni je projekt kojim se spašava izuzetno mala i ugrožena populacija risa u Dinaridima. Sve životinje prisutne na području Dinarida su u bliskom srodstvu, zbog čega im prijeti izumiranje, a jedini spas je unos “svježih gena”. Na projektu sudjeluju partneri iz 5 zemalja Europske unije, a najvažniji cilj su oporavak genetske raznolikosti populacije, što će se postići naseljavanjem novih jedinki iz Slovačke i Rumunjske, te stvaranje temelja za održivo upravljanje populacijom.

Početkom 20. stoljeća, zbog prekomjernog lova, ris je izumro iz većeg dijela Europe, uključujući Hrvatsku i susjedne države. No 1973. godine su lovci iz Slovenije organizirali naseljavanje risa, te je šest životinja ulovljenih u naseljeno u dinarsko područje.

Populacija risa koju Hrvatska dijeli sa Slovenijom, izuzetno je mala i ugrožena. Svih 50ak životinja koje žive u ove dvije zemlje u bliskom su srodstvu, zbog čega im prijeti izumiranje i jedini spas je unos „svježih“ gena. Europska unija je prepoznala važnost inicijative te će omogućiti veliki dio financija kako bi se minimalno 14 novih jedinki s područja Rumunjske i Slovačke naselilo u Sloveniju i Hrvatsku. Osim iz programa LIFE, projekt je velikim djelom sufinanciran od strane slovenskog Ministarstva za okoliš i prirodu te hrvatski dio od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Na projektu sudjeluju partneri iz pet europskih zemalja, a u provedbi projekta iznomno je bitna suradnja s lovačkim društvima i Javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima koje svakodnevno brinu o prosperitetu risa u Hrvatskoj.

Pogledajte video s ispuštanja risa Dorua. Više videa možete pogledati na YouTube kanalu projekta LIFE Lynx.

 

Puni naziv projekta: Preventing the extinction of the Dinaric-SE Alpine lynx population through reinforcement and long-term conservation
Nositelj projekta: Slovenia Forest Service
Projektni partneri:
Udruga Biom, Hrvatska
Univerza v Ljubljani, Slovenija
Association for the Biological Diversity Conservation, Rumunjska
Zavod Republike Slovenije za varstvo narave/ Institute of the Republic of Slovenia for Nature Conservation, Slovenija
Veleučilište u Karlovcu (VUKA), Hrvatska
Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Progetto Lince Italia, Italija
Technical University in Zvolen, Slovačka
Hunters Association of Slovenia, Slovenija
Arma dei Carabinieri – Comando Unità Tutela Forestale, Ambientale e Agroalimentare, Italija

Trajanje projekta: 1. srpnja 2017. – 31. ožujka 2024.
Ukupna vrijednost projekta: 6.829.377 €
Izvori financija:
EU sufinanciranje (Program LIFE)
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

Web stranice projekta: www.lifelynx.eu

Linkovi na profile projekta na društvenim mrežama:
Hrvatski terenski blog
Službeni profil projekta