AF4 – Moć pticama

Na stupovima srednjenaponske mreže za distribuciju električne energije povremeno od strujnog udara stradavaju ptice koje ih koriste za odmor, promatranje terena ili gniježđenje. Nastojimo ublažiti taj problem kroz suradnju s nacionalnim operaterom distribucijskog sustava električne energije.

  • 16.09.2019.

Kroz ovaj projekt nastojimo ublažiti problem stradavanja ptica od strujnog udara na srednjenaponskim dalekovodima. U suradnji s nacionalnim operaterom distribucijskog sustava električne energije, HEP ODS d.o.o. istražujemo gdje se problem događa i koje su ptice njime pogođene. Temeljem prikupljenih podataka predlažemo područja i mjere za prevenciju stradavanja, kao što je ukopavanjevodova dalekovoda u tlo ili izoliranje pojedinih elemenata mreže. Također zagovaramo više standarde pri planiranju i projektiranju dalekovoda te radimo na razmjeni iskustava i najboljih praksi unutar regije kako bi se stradavanje ptica na elektro-   energetskoj mreži svelo na što nižu razinu.

Naziv projekta: AF4 Energy – Power to the Birds

Projektni partneri:
U regiji ovaj projekt na svojim nacionalnim projektnim područjima provode Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), Albanian Ornithological Society (AOS), Protection and Preservation of Natural Environment in Albania (PPNEA), Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), Macedonian Ecological Society (MES).

Trajanje projekta:  01.03.2018. – 30.06.2022.

Ukupna vrijednost projekta: 34.804,53 €

Izvori financija: Zaklade EuroNatur i MAVA

Pročitajte:

Ptice i dalekovodi (1.dio)
Ptice i dalekovodi (2.dio)