Nagradna igra – potraga za piljcima i lastavicama!

Dragi osnovnoškolci i srednjoškolci! Imate gnijezdo piljka ili lastavice na kući, školi ili u kvartu? Želite nam se pohvaliti vašim pernatim susjedima? Ovo je odlična prilika za vas!

  • 04.06.2021.

U sklopu našeg ovogodišnjeg Spring Alive projekta organiziramo nagradnu igru vezanu uz naše najpoznatije pernate vjesnike proljeća – lastavice i piljke!

Pronađite gnijezda piljaka ili lastavica u svojoj okolici, na svojoj kući ili školi, fotografirajte gnijezdo i pošaljite nam fotografiju! Ukoliko ne uspijete pronaći piljke ili lastavice u svom susjedstvu, primamo i crteže ovih ptica i njihovih gnijezda! Fotografije i/ili crteže nam šaljite springalive@biom.hr, te obavezno navedite svoje ime i prezime, koliko imate godina, u koji razred i koju školu idete!

Prijave primamo do 30.6.2021., nakon čega ćemo održati veliko izvlačenje tijekom kojeg možete osvojiti knjigu “Ptice Hrvatske i Europe”, poster “Ptice naših gradova”, kućicu za ptice, hranilicu za ptice ili značkicu u liku ptice! Dobitnici nagrada će biti objavljeni 2.7.2021.

Znate li prepoznati piljke i lastavice te razlikovati njihova gnijezda? Provjerite niže!

Lastavica (Hirundo rustica) i piljak (Delichon urbicum) dvije su srodne i vrlo slične vrste koje obje spadaju u porodicu lastavica (Hirundinidae). Imaju duga, ušiljena krila te račvast rep. Provode veliku količinu vremena u zraku, hraneći se letećim kukcima (najviše sitnim mušicama i komarcima). Grade gnijezda od sline i blata koja pričvršćuju uz čvrste okomite površine (zidove zgrada, strehe, mostove i sl.). Zime provode u Africi, pa ih tako u proljeće i jesen možemo zamijetiti u velikim selidbenim jatima.

Lastavica (Hirundo rustica)

Vjerojatno nema poznatije i prepoznatljivije selice od lastavice, vrste koju je teško ne sresti s obzirom na to koliko vremena provodi u blizini ljudi. Lastavica je odavno upisana u povijest čovječanstava i vjeruje se da su preci današnje lastavice svoja gnijezda počeli graditi na ljudskim nastambama prije čak 7.000 godina!

Prepoznajemo ju po izrazito dugom račvastom repu te tamnocrvenom grlu i tamnim prsima, koja joj izdaleka ističu glavu u odnosu na bijeli trbuh i potkrilije. Većina perja joj je crno s tamnoplavim odsjajem. Kada raširi rep vide se bijele točkice pri njegovoj bazi, takozvani “prozorčići”. Glasa se ugodnim čavrljanjem koje je posebno glasno kada pjevaju sa žice ili strška.

Gnijezdo lastavice je oblika otvorene zdjelice, a gradi ga od blata i sline te ga ojačava biljnim materijalom (sijenom, travkama, savitljivim grančicama). Par obično koristi isto gnijezdo u kojem je prvi put iznijelo uspješno leglo, a dobro održavano gnijezdo se može koristiti čak 10-13 godina! Kako je gnijezdo otovreno, lako je vidjeti ptiće kako izviruju iz njega čim dovoljno narastu!

Lastavice mnogo najčešće grade gnijezda na rubovima gradova, u seoskim sredinama i naseljima okruženim poljoprivrednim površinama, te su rjeđi stanovnik pravih gradskih sredina.

Piljak (Delichon urbicum)

Piljci su ljudima manje poznata vrsta, najviše zbog toga što se zbog sličnosti često zamjenjuju za lastavice. Imaju nešto kraći rašljasti rep te su u potpunsti bijeli odozdo (nemaju tamno grlo i prsa poput lastavica). Također, odozgo im se na tamnoplavom perju ističe čisto bijela trtica, kakvu nemaju lastavice.

Gnijezda piljaka su zatvorene zdjelice priljubljene uz svod, sa svega jednim malim otvorom. Kada ptići malo narastu često se može vidjeti samo jedna do dvije glavice kako proviruju kroz otvor gnijezda. Gnijezdo gradi gotovo isključivo od blata i sline te ga iznutra oblaže sakupljenim sitnim perjem drugih ptica. Gnijezdi se kolonijalno, što znači da obično nalazimo više gnijezda na istom mjestu ili u međusobnoj blizini. Obitelji i njihovi potomci godinama ostaju vjerni svom gnijezdu i istoj koloniji. Primijećeno je i da potomci iz prethodnih legla ponekad pomažu svojim roditeljima u hranjenju mlađe braće i sestara!

Piljci često zasnivaju svoje kolonije u gradskim sredinama i mnogo ih češće nalazimo u većim gradovima nego lastavice, iako mogu gnijeztiti i u seoskim sredinama te prirodnim stjenovitim staništima.

Zašto tražimo piljke i lastavice?

Godina 2021. je godina lastavice i ovom akcijom bismo htjeli osvijestiti na prisutnost lastavica i njihovih rođaka piljaka u našoj okolici. Iako se radi o čestim vrstama, ovim pticama brojnost značajno opada već niz godina. Pretpostavlja se da je glavni uzrok ugroženosti nedostatak plijena (letećih kukaca), čija je brojnost također doživjela nagli pad u proteklih pedeset godina kao posljedica pojačanog korištenja pesticida u poljoprivredi. Brojnosti lastavica i piljaka ne pomažu niti česti slučajevi uništavanja njihovih gnijezda koja često rade na mjestima koja ne odgovaraju ljudima. Stoga bismo željeli posebno istaknuti one koji čuvaju gnijezda ovih šarmantnih ptica i tako doprinose njihovoj zaštiti!

Pohvalite nam se kako vaša škola, kuća ili zgrada pruža utočište ovim vrstama te uđite u izvlačenje za vrijedne nagrade!

Nagradna igra se odvija u sklopu projekta Spring Alive: Protect bird nests!

Fotografije: Nick Upton, Ben Andrew, Andy Hay, John Markham, Verity Hill, Tom Marshall (RSPB Images)

Ilustracije: Mike Langman (RSPB Images)