Ornitološka radionica u Mikulovu, Češka

  • 22.02.2012.

U češkom gradiću Mikulovu su od 6. do 10. veljače održane dvije radionice od izuzetne važnosti za zaštitu ptica na europskoj razini. Obje radionice su bile u organizaciji češkog BirdLife partnera – Česká společnost ornitologická. Prva radionica, koja je pokrivala aktivnosti monitoringa češćih vrsta ptica (Pan European Common Bird Monitoring Scheme –PECBMS), je služila dodatnom usklađivanju ove aktivnosti na europskoj razini. Druga radionica je bila usmjerena izradi sljedećeg izdanja knjige o statusu europskih ptica pod nazivom Birds in Europe (BiE).

U radionicama su sudjelovali predstavnici skoro svih europskih zemalja, pa tako i predstavnici Hrvatske. Udrugu BIOM, kao predstavnika nevladinog sektora je predstavljao stručni suradnik za zaštitu prirode Ivan Budinski.

PECBMS je sustav praćenja češćih vrsta koji se trenutno odvija u skoro cijeloj Europi. Osnova sustava je volonterski rad i osigurava veliku bazu podataka koja služi praćenju trenda velikog broja vrsta. Podatci ovog sustava pokazuju duboke promjene u sastavu i brojnosti faune ptica zbog našeg djelovanja na ekosustav, a trenutno najizraženije negativne promjene se odvijaju kod ptica poljoprivrednih staništa. BiE je jedan od temeljnih dokumenata zaštite ptica u Europi koji se temelji na podatcima iz raznih izvora, od volontera do znanstvenika. Procjene populacija iz BiE su temelj po kojem se određuje važnost regionalnih i lokalnih populacija i njihov status u zaštiti prirode.