Ono si što jedeš! Krajnje je vrijeme za hranu i poljoprivredni sustav naklonjen prirodi!

  • 06.02.2017.

autor: Dagmar Cohnen

U četvrtak, 2.2.2017. Europska komisija objavila je dugo očekivane javne konzultacije o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike EU. Udruga BIOM te njihova krovna organizacija, BirdLife, pozivaju na održiv sustav poljoprivrede.

Oko 35% cjelokupnog proračuna Europske unije odlazi na Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP). Trenutačna poljoprivredna politika narušava okoliš, javno zdravstvo i održivi razvoj te pritom nije u mogućnosti zaustaviti propadanje brojnih hrvatskih i europskih poljoprivrednika. Buduća reformirana politika mora biti u skladu sa svim ostalim politikama, ponajviše onima koje se tiču okoliša i održivog razvoja, kako bi se osigurala održiva budućnost za poljoprivrednike, građane i prirodu.

Dosadašnja poljoprivredna politika šteti okolišu te pridonosi klimatskim promjenama, gubitku biološke raznolikosti, eroziji tla i onečišćenju voda. Za primjer, ptice poljoprivrednih staništa su najugroženija skupina ptica u Europi sa smanjenjem populacija od 50% u zadnjih 30 godina. Prethodni pokušaji ozelenjivanja Zajedničke poljoprivredne politike podbacili su po pitanju okoliša i biološke raznolikosti[1].

Konzultacije[2] su dobrodošli početak nove debate o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike. Doduše, među prioritetima buduće politike nema niti spomena Ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals), koji su bili objavljeni kao dio radnog plana Komisije u 2017[3]. godini. Udruga BIOM i ostali BirdLife partneri će se zauzeti da i ovi ciljevi budu u centru nove politike.

Tomislav Hudina, stručni suradnik za zaštitu prirode, Udruga BIOM kaže: „Prošlotjedna objava reforme Zajedničke poljoprivredne politike prilika je da se uredi poljoprivredni sustav, koji služi potrebama ljudi i planeta. Povjerenik Hogan može predvoditi u transformaciji ove zastarjele politike i kreiranju novog sustava prikladnog za doba u kojem živimo.“
Kako biste pratili našu nadolazeću kampanju o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU pratite ovu stranicu i oznaku #LivingLand.

Za više informacija, kontaktirajte:

Tomislav Hudina, Stručni suradnik za zaštitu prirode
Udruga BIOM
tomislav.hudina@biom.hr
Tel: +3851 410 0018

Bilješke:
[1]
Mjere ozelenjivanja za zaštitu prirode na farmama neće imati utjecaj na okoliš, nova studija pokazuje – 28. studeni 2016. http://www.birdlife.org/sites/default/files/attachments/birdlife_europe_eeb_press_release_28_11_2016.pdf
Nova studija istražuje mogućnosti za bolju Zajedničku poljoprivrednu politiku – 7. studeni 2016.
http://www.birdlife.org/sites/default/files/attachments/birdlife_europe_press_release_07_11_2016.pdf
Direktne zelene isplate: implementacija odabira zemalja članica i njihovih okolišnih implikacija – rujan 2015. http://www.birdlife.org/sites/default/files/attachments/greening_implementation_report_ieep.pdf
Skrivena istina – okolišni utjecaj novih EU programa ruralnog razvoja
http://www.birdlife.org/sites/default/files/attachments/the_hidden_truth_factsheets_-_eu.pdf

[2]
Dok je konzultacija dočekana s dobrodošlicom jer može omogućiti debatu o sljedećoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici, posebno korištenjem otvorenih pitanja, BirdLife naglašava nedostatke u formatu konzultacija. Zajedno s ispuštanjem Ciljeva održivog razvoja, konzultacije pitaju građane slažu li se oni s izjavama poput “Prihod europskih farmi je znatno niži od prosječnog europskog prihoda” ili “Europski poljoprivrednici suočavaju se sa strožim zahtjevima od neeuropskih poljoprivrednika”. Takva pitanja zaslužuju odgovarajuću statističku istragu te političke odluke ne bi trebale biti temeljene na percepcijama ljudi. Nadalje, zatvorena pitanja o okolišu, gdje sudionik mora postaviti prioritete birajući između kvalitete tla, kvalitete zraka, biološke raznolikosti i kvalitete vode predstavljaju krivi odabir za sudionika i za donosioca odluke. Ovakva pitanja ne bi trebala biti prioritizirana na ovakav način.

[3]

U konzultacijama Komisije o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike, pitanja su usredotočena na šest “Juckerovih prioriteta”. Nema niti spomena Ciljeva održivog razvoja kao prioriteta za sljedeću Zajedničku poljoprivrednu politiku iako je u prosincu povjerenik Hogan izjavio „Veoma mi je drago da je predsjednik Juncker ovoga jutra potvrdio da će se Komisija okrenuti modernizaciji i pojednostavljenju Zajedničke poljoprivredne politike i maksimizirati njen doprinos političkim prioritetima Komisije i Ciljevima održivog razvoja“.

BirdLife Europe and Central Asia je vodeće partnerstvo u području zaštite ptica, iza kojeg se nalazi 48 nacionalnih organizacija. Naš jedinstveni pristup lokalnog za globalno nam omogućuje veći utjecaj na dugotrajnu zaštitu prirode od koje koristi imaju i priroda i ljudi. BirdLife Europe and Central Asia je jedan od šest regionalnih sekretarijata koji sačinjavaju BirdLife International. Smješten u Briselu, podupire partnerstvo europskih i srednjoazijskih članica te je prisutan u 47 država, uključujući i sve države članice EU. S više od 4100 zaposlenika u Europi, dva milijuna članova i desetke tisuća obučenih volontera, BirdLife Europe and Central Asia, zajedno sa svojim nacionalnim partnerima, posjeduje ili upravlja s više od 6000 područja prirode koja ukupno imaju 320,000 hektara.

Udruga BIOM članica je partnerstva BirdLife Europe and Central Asia od 2013. godine. Od svog osnutka 2006. godine Udruga BIOM provela je više od 70 projekata u području zaštite prirode, vezanim uz ptice i njihova staništa, ali i mnoge druge skupine. Danas Udruga BIOM ima preko 300 članova, 100 volontera i 15 zaposlenika.

Medijska objava u formatu PDF_Medijska objava

Medijska objava u formatu Word_Medijska objava

autor: Dagmar Cohnen

Dolina rijeke Neretve, autor: Dieter Goerke izvor: https://www.flickr.com/photos/22626997@N08/2173630409/in/photolist-e68FYQ-4j5qUa-4j5qAn-9fSS5U-52RW-cWN89G-cWNvrU-9WVktj-3ca8Fc-3c9Ka4-3ca8EZ-numD36-9WVk79-2dWe9b-gdBGtX-nu55vF-nw8wu8-nu52rp-nsj7cf-K6x2i8-L2TUqB-nuof5h-4j5rg8

Dolina rijeke Neretve, autor: Dieter Goerke, izvor: Flickr