Kamp za promatranje seobe ptica grabljivica, Zrmanja, proljeće 2014

  • 10.04.2014.

Udruga BIOM u sklopu projekta Jadranski preletnički put organizira kamp za promatranje seobe ptica grabljivica na području Zrmanje. Kamp započinje 22.4.2014. i traje najmanje do 25.5.2014. Kamp je organiziran u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Velebit i Udrugom studenata biologije – BIUS. Kamp sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Kako izgleda promatranje seobe ptica grabljivca?
Svaki dan, od 9 h do 18 h se kontinuirano promatra južna strana neba s povišene kote. Tu u praksi znači da se svako jutro odlazi na lokaciju s koje se vrši promatranje, te započinje cjelodnevno promatranje neba kako bi se zabilježile ptice u preletu. Često je to naporan posao jer se promatra nebo u smjeru sunca te promatrači budu izloženi vjetru i jakom suncu. Bitno je da u svakom trenutno barem jedna osoba promatra nebo kako ne bi promaknula opažanja.

Kako izgleda smještaj na ovom kampu?
Za volontere je osiguran smještaj u Osnovnoj školi u Golubiću. Riječ je pomalo dotrajalom objektu s tri velike prostorije u prizemlju. U jednoj je organizirana kuhinja, u drugoj spavanje a treća je rezervirana za dnevni boravak, objede i druženja. Kuhinja raspolaže s malim frižiderom i plinskim kuhalom. Prostorija za spavanje ima drvenu peć koja osigurava ugodan boravak u slučaju hladne bure ili sušenje stvari u slučaju juga i kiše. Za spavanje je na raspolaganju nekoliko zračnih madraca.
Sanitarni čvor je van prostorija škole i sastoji se od dva toaleta i dva umivaonika. Tuširanje je moguće jedino na otvorenom uz upotrebu improviziranog, solarnog tuša.
U krugu škole moguće je postaviti šatore.

Što s obrocima i nabavkom namirnica?
Kuhanje nije zasebno organizirano te je na prisutnim volonterima da se dogovore za prehranu. Najbliže trgovine su na 8 (Žegar), 15 (Gračac) i 18 (Obrovac) kilometara od Golubića. Više puta tjedno prolazi pokretna trgovina s osnovnim namirnicama te se u samom selu mogu kupiti neke namirnice. Djelatnici Parka prirode Velebit će moći pomoći s nabavkom namirnica.

Zašto promatramo seobu ptica grabljivica?
Nama u Hrvatskoj su ovakvi kampovi bitni jer predstavljaju prva ciljana istraživanja preleta grabljivca čiji će rezultati pomoći u prostornom planiranju. Zbog prostornih planova koji su neusklađeni s zaštitom divljih ptica riskiramo (i omogućujemo) loše postavljene vjetroelektrane, dalekovode, te ostale infrastrukturne objekte. Također, s ovakvim podatcima možemo učinkovitije planirati zaštitu ptica i njihovih staništa.

Odlično! Mogu li se ja uključiti?
Svatko može doći i promatrati migraciju. Neiskusnima će to biti prilika da nauče razne vrste grabljivica, a iskusnijima prilika da pomogu u prikupljanju podataka s ciljem zaštite ptica. Čak i potpuno neiskusni s pticama možete pomoći samim time što pomažete u praćenju neba i ukazujete na ptice. Par očiju uvijek dobro dođe za promatranje neba, a par ruku uvijek može pomoći oko pripreme hrane i drugih poslova u vezi smještaja. Par nogu dobro dođe za nogomet ispred škole.
Svi zainteresirani mogu se javiti (Vedran, 095 905 9948, vedran.lucic@biom.hr) i saznati dodatne detalje.

Škola u selu Golubić (Obrovac)

Krupa kod Manastira Krupa

Lokva u selu Golubić (Obrovac)