BirdID – Trening prepoznavanja ptica 2017.

  • 16.02.2017.

Tpp1

Ponosni smo najaviti da Udruga BIOM u suradnji s norveškim Sveučilištem Nord već drugu godinu za redom organizira BirdID – trening prepoznavanja ptica, u sklopu projekta “Ptice oko nas” sufinanciranog sredstvima Fonda za okoliš i energetsku učinkovitost. Kroz terenski program i predavanja polaznici će moći naučiti prepoznavati hrvatske vrste ptica vizualno i auditivno, te steći osnovna znanja o ornitološkim metodama istraživanja. Polaznici će stečene vještine unaprjeđivati kroz sustav za online trening prepoznavanja ptica na web stranici www.birdid.no (dostupan i na hrvatskom jeziku).

Po završetku treninga polaznici će dobiti mogućnost online polaganja službenog ispita za identifikaciju hrvatskih vrsta ptica te dobivanja službenog certifikata Sveučilišta Nord.

  • Tko se može prijaviti?

Sve punoljetne osobe sa završenom srednjom školom. Ukoliko nemate završenu srednju školu, da biste sudjelovali morate imati navršenih 25 godina i najmanje 5 godina radnog iskustva. Od kandidata koji budu odabarani za sudjelovanje u treningu se očekuje da se učlane u Udrugu BIOM.

  • Program treninga

Većina edukacije će se odvijati na terenskim izletima vikendima i povremeno praznicima, u periodu od kraja ožujka do početka rujna 2017. uz stanku tijekom srpnja i većine kolovoza. Održat ćemo 15 do 20 terenskih izlazaka na lokacijama s različitim tipovima staništa (šljunčara Blato, park Maksimir, PP Lonjsko polje, NP Risnjak, otok Pag, ribnjaci Siščani, PP Učka i druge). Termini će biti prilagođeni vremenskim uvjetima te mogućnostima polaznika i trenera. Polaznici su dužni sudjelovati na minimalno 8 terenskih izlazaka.

Također, održat ćemo oko 10 predavanja radnim danima u večernjim satima, tijekom kojih ćemo govoriti o identifikaciji i ekologiji zahtjevnijih vrsta te zajedno vježbati za službeni ispit. Predavanja će se uglavnom održavati u uredu Udruge BIOM u Zagrebu, a dolazak na predavanja nije obavezan.

  • Troškovi

Sudjelovanje u programu je besplatno, no od polaznika se očekuje samostalno pokrivanje troškova hrane i puta na izletima, u iznosu od otprilike 80,00 HRK po terenskom danu. Navedeni iznos je prosječna vrijednost, a troškovi će značajno varirati ovisno o lokaciji terena (neke lokacije su poludnevne i dostupne javnim prijevozom, dok će na nekima biti organizirani višednevni tereni).

  • Prijava

Mole se svi zainteresirani da do 26. veljače 2017. u 23:59 h ispune online prijavu na sljedećem linku: https://goo.gl/l6s4tF

Na trening upisujemo ograničen broj polaznika (ukupno 25) te stoga preporučamo zainteresiranima da ne odgađaju prijavu, te ne zaborave navesti svoju motivaciju za sudjelovanje.

  • Kontakt

Za sva pitanja i dodatne informacije:

Iva Šoštarić – iva.sostaric@biom.hr   ili

Biljana Ječmenica – biljana.jecmenica@biom.hr

LogosTpp2