BalkanDetox LIFE – projekt protiv ilegalnog trovanja divljih životinja

Cilj je projekta podizanje svijesti i jačanje nacionalnih kapaciteta za borbu protiv problema trovanja divljih životinja u zemljama Balkana. Trovanje je jedan od najvažnijih uzroka smrtnosti i smanjenja populacije brojnih ugroženih i zaštićenih vrsta. Projekt financira program LIFE Europske unije.

  • 29.10.2020.

 

Iako je trovanje divljih životinja na Balkanu ilegalno, ta je štetna praksa i dalje raširena i predstavlja stvarnu prijetnju divljim vrstama, posebice supovima, okolišu te javnom zdravlju. Zahvaljujući konzervatorskim aktivnostima postignut je napredak, a pokretanje ambicioznog projekta donosi novu nadu u daljnjoj borbi protiv ovog problema! Kroz projekt ‘BalkanDetox LIFE’ će devet organizacija surađivati s različitim nacionalnim i međunarodnim dionicima – od državnih institucija do lovaca i stočara, kako bi umanjili ovu prijetnju i postigli konkretne rezultate diljem sedam balkanskih zemalja.

 

BalkanDetox LIFE projekt je izgrađen na čvrstim osnovama koje je izradio Vulture Conservation Foundation’s (VCF), Balkan Anti-Poisoning Project, posebno u osiguranju angažmana relevantnih državnih institucija za borbu protiv trovanja divljih životinja. Projekt će omogućiti nastavak ove inicijative za poboljšanje upravljanja slučajevima trovanja i postizanje značajnog smanjenja smrtnosti supova i drugih pogođenih vrsta uzrokovanih ovom ilegalnom praksom u regiji “, kaže Uroš Pantović, koordinator projekta BalkanDetox LIFE.

Otrovani suri orao (foto: Boleslaw Slocinski)

Najčešći način trovanja divljih životinja na Balkanu je namjerno postavljanje otrovnih mamaca za ubijanje divljih grabežljivaca ili drugih divljih i domaćih životinja koje mogu nanijeti štetu stoci ili lovnoj divljači. Pored ciljanih životinja, stradaju i druge ranjive vrste jer je to neselektivno sredstvo za ubijanje životinja. Lešinari kao glavni čistači u prirodi, često postaju žrtve trovanja, bilo izravnim konzumiranjem mamca ili hranjenjem ostacima uginulih otrovanih životinja. Česti i uzastopni slučajevi trovanja na Balkanu rezultirali su s 465 potvrđenih smrtnih stradavanja lešinara u posljednjih 20 godina, a studija VCF-a procjenjuje da najmanje 115 supova godišnje umire od trovanja na Balkanu, jer je samo oko 20% takvih slučajeva otkriveno i dokumentirano.

“Ovaj alarmantni problem prouzročio je istrebljivanje, pa čak i izumiranje nekih vrsta supova u balkanskim zemljama, gdje su populacije još uvijek vrlo male i fragmentirane. Hitno je potrebno riješiti taj problem ako ih želimo vratiti na prijašnje razine i rasprostranjenost. Lešinari, također poznati poznati kao prirodna ekipa čistača, uklanjaju trule lešine iz divljine, pomažući održavanju ekosustava zdravim jer djeluju kao sanitarna služba i besplatno pružaju važne ekološke usluge koje donose korist prirodi, divljini i društvu u cjelini!”, naglašava José Tavares, direktor VCF-a.

Poisoned Griffon Vulture in Bulgaria (c) Hristo Peshev_FWFF

Projekt BalkanDetox LIFE želi promijeniti ponašanje i percepciju mnoštva dionika, od donositelja odluka do šire javnosti i samih korisnika otrovnih mamaca. Projektni tim podići će svijest o ozbiljnosti trovanja divljih životinja, kao i savjetovati o sigurnim alternativama rješavanja temeljnog problema (sukob čovjek-divljina), poput preventivnih mjera koje ne štete životinjama ili okolišu. Nadalje, ojačat će operativne kapacitete i koordinirati institucionalne akcije kako bi se povećalo otkrivanje i poboljšalo upravljanje slučajevima trovanja, olakšati trenutni i učinkoviti odgovor na takve incidente, kao i ojačati provedbu njihovog odvraćanja. Konačni cilj je smanjiti razmjere i opseg trovanja divljih životinja na Balkanu, a time i pomoći zaštiti prirode i ljudi!

“Ilegalno trovanje divljih životinja okolišni je kriminal i kao takvo potrebno nam je odgovarajuće sudjelovanje vlasti da registriraju, istraže i kazne ove aktivnosti. Ovaj projekt će zajedno sa vladinim institucijama postići upravo to”, kaže Jovan Andevski, voditelj programa zaštite okoliša VCF-a .

Projekt ‘BalkanDetox LIFE’ petogodišnji je projekt s proračunom od 1,8 milijuna eura, koji financira EU LIFE Program, te sufinancira VCF, MAVA Foundation i Euronatur, kao i Whitley Fund for Nature i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za specifične akcije, a provodit će se u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Projektni partneri su Vulture Conservation Foundation kao koordinirajući korisnik i Albanian Ornithological Society, Udruga Biom, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Fund for Wild Flora and Fauna, Hellenic Ornithological Society, Makedonsko Ekološko Društvo, Ornitološko društvo NAŠE Ptice i Protection and Preservation of Natural Environment in Albania. Nadalje, ovaj se projekt temelji na iskustvu najbolje španjolske prakse i računa na podršku regionalne vlade Andaluzije (Junta de Andalucía) i Ministarstva za ekološku tranziciju i demografski izazov.

Otrovani suri orao (foto: Boleslaw Slocinski, Biom)

Otrovani suri orao (foto: Boleslaw Slocinski, Biom)

“Udruga Biom već godinama radi na problematici trovanja divljih životinja, prilikom čega stradavaju ugrožene vrste grabljivica, strvinara i sisavaca. Ovaj projekt je ujedno nastavak projekta Balkan Anti-Poisoning Project, regionalnog projekta protiv trovanja na kojem smo također surađivali s VCF-om. Dosadašnja dobra suradnja nas je potaknula na daljnje partnerstvo. Veselimo se ovom projektu jer vjerujemo da bi se edukacijom i osvješćivanjem javnosti o ovoj osjetljivoj temi mogao postići pozitivan učinak na terenu”, ističu iz Udruge Biom.