Volonterska akcija – uređen otočić na kanalu Sava – Odra

  • 15.12.2014.

U subotu, 13.12.2014., proveli smo volontersku akciju uređivanja otočića na kanalu Sava – Odra, u blizini Lučkog, te smo tako djelomično dovršili restauraciju gnjezdilišta za crvenokljune čigre. Restauracija je provedena u sklopu trening programa NaturRegio-Balkans, kojeg pohađa djelatnik BIOM-a Tomislav Hudina, a financiraju ga Njemačke fondacije DBU i Heidehof Foundation.

Čigre za svoja gnjezdilišta biraju golo, najčešće šljunkovito, tlo na otočićima i riječnim sprudovima, kakav je bio i „naš“ otočić, ali je sukcesija, odnosno zaraštanje, uzela maha te je otočić obrastao mladim vrbama i topolama, zbog čega se broj gnijezdećih parova značajno smanjio. Upravo iz tog razloga, ovdje smo i organizirali ovu volontersku akciju „čišćenja otočića od vegetacije“, kako bi on i dalje nastavio biti jedno od najvećih gnjezdilišta crvenokljunih čigri u Hrvatskoj.

Radovi su se sastojali od nekoliko aktivnosti. Svi volonteri i djelatnici BIOM-a sastali su se u blizini otočića u subotu ujutro. Zatim smo se podijelili u radne skupine: jedna skupina volontera je prevezena na otočić čamcem, kojeg je osiguralo ribičko društvo Piškor. Ta skupina volontera čistila je otočić od vegetacije sjekiricama, grabljicama, ručnim pilama i škarama, a naši ovlašteni rukovatelji upravljali su motornom pilom i kosilicom. Drugi volonteri ostali su na kopnu kako bi prihvaćali i razvrstavali posječenu vegetaciju, ali i kuhali grah, kavu i čaj.

Nakon više od 5 sati rada, otočić je velikim dijelom očišćen od mladih vrba, topola i druge vegetacije. No, otočić još uvijek nije spreman za buduće “stanare”. Prije dolaska čigri, dakle prije travnja, otočić ćemo još dodatno nasipati šljunkom kako za vrijeme visokih vodostaja ne bi postao “biološka zamka”. Naime, kada bi otočić bio prenizak gnijezdeća kolonija bi usred poplavljivanja stradala. Također, planiramo postaviti i jednu edukativnu tablu, a potencijalno i desetak drvenih stupića na koje čigre mogu sjesti kako bismo im mogli lakše čitali kodove na prstenovima na nogama.

Puno hvala svim volonterima koji su se odazvali i veselimo se budućim akcijama! Ako ste propustili ovu akciju, možete pogledati što se događalo u nekoj od budućih epizoda emisije “Školski sat” jer su cijeli događaj popratile i kamere HRT-a.

Otočić prije

Otočić prije

 

IMGP3148

Otočić poslije

IMGP3082