Savjet: Kako odabrati dobar dalekozor za promatranje ptica?

  • 10.08.2021.

Užitak promatranja ptica puno je veći ako ih gledamo izbliza, što je u divljini vrlo rijetko moguće, pa je za njihovo promatranje obavezna oprema jedan prikladan dalekozor. Biomova stručna suradnica za zaštitu prirode Petra Čulig stoga je napravila jedan mali uvod u odabir dalekozora za početnike, a i one stručnije, u promatranju ptica.

 Brojevi na dalekozoru

Prvi broj označava povećanje. Početnicima se preporučuje uzeti dalekozor manjeg povećanja, npr 8x jer kod većih povećanja je teže stabilizirati sliku, pogotovo tražeći ptice u šumi. Drugi broj koji dolazi uz dalekozor označava promjer prednjih leća dalekozora. Što je on veći, vidjet ćete širu sliku. Kod odabira povećanja i širine najprije je dobro odabrati povećanje te unutar tog ranga odabrati što šire vidno polje. Za promatranje ptica najčešće korišten raspon je 8×42.

Kompaktniji, manji, ne pretežak

Iako je stvar osobnog odabira, početnicima se preporučuje uzeti kompaktnije dalekozore, manjih dimenzija i ne preteške. U obzir treba uzeti način i učestalost korištenja, hoćete li ga uvijek nositi sa sobom ili ga koristiti samo povremeno. Dalekozor je dobro uzeti u ruke prije kupovine. Ono što se može previdjeti je kotačić za fokus, odnosno vrti li se lako i je li dovoljno blizu prstiju da možete brzo izoštravati sliku. Pritom, uzmite u obzir i nošenje rukavica zimi. Obratite pažnju i na okulare, odgovaraju li vašoj fizionomiji.

Cijena i gdje kupiti?

Cijena, naravno, raste s kvalitetom no prvi dalekozor ne bi trebao biti preskup, osobito dok se dobro ne upoznate s dalekozorima i ne shvatite što točno želite od njega. Iako u Hrvatskoj ima više fizičkih trgovina s dalekozorima, dobro je o njima se informirati unaprijed. Neo Orbis nudi mogućnost naručivanja određenih modela Pentax dalekozora, koji su često dobar izbor za početnike. Usto, članovi Bioma imaju 20% popusta na cijenu bez PDV-a.

Video za kraj

Dobre savjete za kupnju dalekozora sadrži stranica https://www.BestBinocularsReviews.com/, dok kao uvod u dalekozore preporučamo pogledati predavanje Kako i gdje promatrati ptice”. Dio o dalekozorima počinje na vremenu 20:15, ali i cijelo predavanje sadrži neke zgodne informacije o promatranju ptica.