Predavanje “Vodeni biseri jadranskih otoka”, četvrtak 15.3.2018.

  • 09.03.2018.

Otok Rab_Lopar_lokva_copy

Koji je značaj lokvi na našim otocima? Kakav živi svijet se tamo skriva? Tko sve tamo nalazi utočište? Kako se ja mogu uključiti u očuvanje tih vrijednih staništa?

Odgovore na ova pitanja dati će nam Ana Štih, stručni suradnik biolog iz prijateljske udruge Hyla,  u svom predavanju sljedeći četvrtak, 15.03.2018 u 18:00

Vlažna staništa neiscrpna su tema o kojoj se priča, ali većinom u negativnom kontekstu. U posljednjih 100 godina njihov broj drastično se smanjio i to ih svrstava u jedne od najugroženijih ekosustava na svijetu. Od davnina Sredozemlje predstavlja jedinstveno područje uske povezanosti ljudi i vlažnih staništa koja su odigrala važnu ulogu u razvoju kultura. Jedne od najvećih civilizacija, Egipat i Mezopotamija nastale su na tim ili uz takva područja koja su bila važan izvor vode i hrane, a omogućavala su i prijevoz materijala i dobara. Osim za ljude, ta staništa važna su za očuvanje biljaka i životinja koje su trajno ili povremeno vezane za vodu, a imaju i bitnu ulogu pri sprječavanju poplava ili održavanju temperature okolnog područja.

U sklopu projekta “Vodeni biseri jadranskih otoka” na našim se otocima provodi niz aktivnosti kao što su popisivanje lokvi i močvarnih staništa hrvatskih otoka i uključivanje volontera te edukaciju djece, nastavak zaštite čovječje ribice te zaštite ostale bioraznolikosti, pa dođite i poslušajte nešto više o tome!

Pridružite nam se u četvrtak, 15.3.2018. u 18 sati u predavaoni BO2 na Biološkom odsjeku PMF-a (Rooseveltov trg 6), ili nas pratite live na našem youtube kanalu: