Gdje promatrati ptice – Biom

Gdje promatrati ptice?

Zapanjuje nas let, želimo upoznati čak četiri stotine hrvatskih ptica, raznježuju nas ptičice svojom krhkošću i pjesmom; razlozi mogu biti brojni. Nekima je priroda nedosežna i ptice su jedine divlje životinje koje mogu opaziti te kroz njih doživjeti prirodu, a nekima je promatranje prirode jednostavno povratak u djetinjstvo i povratak u doba kada im je sve bilo novo i uzbudljivo.

Gdje promatrati ptice i drugi živi svijet?

Često nas pitaju koja su najbolja mjesta za promatranje ptica i prirode općenito i kako početi. Iznenadit ćeš se da za početak nije potrebno putovati, niti organizirati izlete, već možeš baciti pogled kroz prozor ili prošetati do obližnjeg parka. Da, dobro si pročitao/la.

Promatranje može zaista početi na vašem prozoru. Jedino vas staklo i okviri dijele od toga da zabilježiš desetke vrsta ptica. Kako bismo ti približili promatranje ptica, dali ideje i uveli u svijet tog tihog promatranja i osluškivanja, pomoći ćemo ti s par preporuka.

 

Bacite pogled kroz prozor

Prozor

Tvoj prozor, bilo kod kuće ili na poslu, je tvoj prozor u svijet. Uzmi olovku i papir i bilježi što si sve vidio/la ili čuo/la. Bez obzira gdje živiš, velike su šanse da svijet ptica pred tvojim prozorom nije sačinjen samo od gradskih goluba, običnih vrabaca i sivih vrana, već da ti društvo prave i golub grivnjaš, poljski vrabac i gačac, a veoma moguće i velika, plavetna i dugorepa sjenica. Jesi li to znao/la?

Najbliži park

Park

Sve što vidiš s prozora, sigurno ćeš opaziti i u najbližem parku, samo što ćeš tamo moći opaziti mnogo više detalja. Kos koji pjeva već u kasnoj zimi, staro gnijezdo sive vrane kojeg je zauzela mala ušara, grm u kojem se skriva jato vrabaca, hranilica za ptičice koju netko neumorno puni i koja je zimi spas brgljezu, sjenicama i crvendaćima, sve to i puno više toga možeš naći u svom parku.

Kalendar događanja
Najbliže jezero, ribnjak, rijeka

Vodene površine

Svi koji vole šetati uz vodu znaju da se na njoj često nađu čaplje, patke ili druge močvarice, ali možda ne znaju da čaplji u Hrvatskoj ima desetak vrsta, da se razlikuju bojom, veličinom i glasanjem, pa čak i ako znaš za bijele čaplje vjerojatno ne razlikuješ veliku i malu bijelu čaplju. Ne, nisu iste vrste i nije jedna mlađa, a druga starija! Svaka šetnja uz vodu otkriva nešto novo.

Posjeti deltu Neretve
Tajne starih šuma

Šuma

Ako u blizini imaš šumu koja ima stara povijena stabla s trulim granama i koja ima mladice za koje te je strah da ih ne polomiš, i u kojoj se nađe i sloj grmlja i čistine, onda si pronašao/la pravo mjesto za ptice. Stara stabla dom su kukaca kojima se hrani nekoliko vrsta djetlića i žuna te mnogobrojne sjenice i cvrkutuše, a plodovi i pupovi tih stabala hrana su zebovkama, dok u prizemnom sloju ruju drozdovi i možda ponegdje koja šumska šljuka.

Bogatstvo kamenjara

Kamenjar

Gdje u obalnom području promatrati ptice? Zasigurno znaš neki kamenjar, kamenjarski pašnjak, ili makiju. Samo se sjeti gdje ima suhozida i gdje su ljudi nekoć imali vrtove, vinograde ili držali ovce, i to je to. Čekaju te primorska trepteljka i primorska bjeloguza, crnoglavi batić, a možda naiđeš i na jarebice kamenjarke i na pupavce. Ako imaš sreće iznenadit će te orao zmijar, a u sumrak možda i najveća sova na svijetu - ušara.

Pridruži nam se u našim aktivnostima

Uključi se

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Prihvaćam