Europski parlament dao je svoj glas za zaštitu prirode

  • 02.02.2016.

Twitter #itsMyNature2

 

Europski parlament stao je danas u obranu ključnih europskih zakona za zaštitu prirode na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu. Članovi Europskog parlamenta potvrdili su srednjoročni izvještaj EU strategije o biološkoj raznolikosti, koji poziva na zaštitu Direktiva o pticama i Direktiva o staništima.

Izvještaj naglašava važnost potpune implementacije i provođenja ovih zakona kao i adekvatno financiranje, koji su potrebni kako bi se postigli ciljevi EU strategije o biološkoj raznolikosti.  Protiv revizije Direktiva glasalo je 592 zastupnika, dok su 52 zastupnika glasala za reviziju, što je odlučan rezultat u korist zaštite prirode.

Poziv za očuvanje EU zakonodavstva o prirodi je rezultat provjere prikladnosti Direktiva od strane Europske komisije. Postoji strah da bi se Direktive mogle ponovno otvoriti te oslabiti. Današnja odluka parlamenta je rezultat potpore brojnih nacionalnih vlada koje su dale podršku očuvanju Direktiva, zajedno s Vijećem za okoliš Europske unije, koje se usprotivilo njihovom otvaranju u prosincu 2015..

Potporu zaštiti Direktiva dalo je i više od pola milijuna stanovnika EU tijekom javnih konzultacija, koje su završile krajem srpnja, a u kojima su sudjelovali i hrvatski građani.

Odluka Europskog parlamenta jedna je od prekretnica u kampanji „Krik za prirodu“ koji provodi Udruga BIOM kao hrvatski član globalne organizacije BirdLife, zajedno s WWF-om i ostalim udrugama za zaštitu prirode u Hrvatskoj i ostatku Europe. Kampanja poziva Europsku komisiju na zaštitu Direktiva i bolju implementaciju, a ne na ponovno otvaranje i mijenjanje. Rezultati procesa evaluacije  se očekuju u travnju 2016.

Rezultat glasanja u Europskom parlamentu

Rezultat glasanja u Europskom parlamentu