Devet EU zemalja udružilo se za zaštitu direktiva

  • 30.10.2015.

Twitter #itsMyNature2

Kao što smo prethodno spominjali, Europska komisija odlučila je provesti dubinsku evaluaciju Direktive o pticama i Direktive o staništima i tako utvrditi jesu li djelotvorne u zaštiti naše prirode. Udruga BIOM je, zajedno s više od 100 udruga diljem Europe pokrenula kampanju “Krik za prirodu”, s ciljem očuvanja direktiva.

U javnim konzultacijama sudjelovalo je više od 500 000 građana EU koji su stali na stranu direktiva. Na inicijativu Njemačke, 26.10.2015., 9 ministara zaštite okoliša (Hrvatska, Njemačka, Francuska, Italija, Luksemburg, Poljska, Rumunjska, Slovenija, Španjolska) potpisalo je u Luxembourgu pismo povjereniku Velli u kojemu se zalažu za zadržavanje dviju Natura 2000 direktiva u svom sadašnjem obliku te vjeruju da izmjene i dopune direktiva ne bi bile svrhovite.

U pismu ističu da su direktive dokazale svoju vrijednost i postale ključan dio očuvanja europske bioraznolikosti te da bi bez njih bilo nemoguće postići ciljeve EU strategije biološke raznolikosti za razdoblje do 2020. godine.

Pismo dolazi u važnom trenutku za direktive. Ranije ovog mjeseca, Europska komisija objavila je srednjoročno izvješće o EU strategiji biološke raznolikosti za razdoblje do 2020, u kojem je istaknuta važnost zakona. Idući mjesec, Europska komisija objavit će prve rezultate dubinske evaluacije direktiva i raspravljati o daljnjim akcijama.

Pismo ministara možete pročitati ovdje.