Borba protiv trovanja pesticidima na primjeru Južnog Tirola

Plantaže jabuka doslovno se zamagljuju pesticidima i to do 20 puta godišnje. Ovo svrstava Južni Tirol, za mnoge od nas simbol netaknute prirode, među najveće korisnike pesticida u Europi

  • 08.01.2021.

Općina Mals, koja se prostire na površini od 24.000 hektara, druga je po veličini u južnom Tirolu i središte je Gornjeg Vinschgaua. Smještena je na krajnjem zapadu Južnog Tirola, u okviru Italije, na nadmorskoj visini od oko 1000 metara, a naselja uokviruju vrhovi Ötztal Alpa visoki 3.000 metara.

U ovoj regiji, koju karakterizira raznolika poljoprivredna aktivnost, od koje još uvijek dio otpada na male poljoprivrednike, razvio se važan pokret građana protiv masovne upotrebe pesticida, uglavnom na plantažama jabuka. Južni Tirol je danas jedno od najvećih voćarskih područja u Europi, koje karakterizira prije svega intenzivna monokultura jabuka. Jedna od deset jabuka proizvedenih u Europi dolazi iz Južnog Tirola. Plantaže jabuka doslovno se zamagljuju pesticidima i to do 20 puta godišnje. Ovo svrstava Južni Tirol, za mnoge od nas simbol netaknute prirode, među najveće korisnike pesticida u Europi. Međutim, kao što znamo iz brojnih znanstvenih studija, pesticidi ne ostaju na mjestu gdje se izravno primjenjuju, već se šire daleko u okolicu.

Doista, pomoću vjetrova u ovoj regiji pesticidi dosežu čak i najviša planinska područja i vode do drastičnog pada brojnih vrsta insekata na cijelom području, kao što je to znanstveno dokumentirano na primjeru leptira iz porodice Zygaenidae. Drugim riječima, alpska idila masovno se zagađuje proizvodima agrokemijske industrije. Zbog toga se stvorio otpor širenju plantaža jabuka, osobito među ljudima koji se bave organskom poljoprivredom.

Unatoč kontrapropagandi i političkim pritiscima, na referendumu održanom 2014. većina stanovnika (75,68 posto) u Malsu odlučila se za zabranu korištenja pesticida na području općine od 2018. godine. Do sada se u Njemačkoj, primjerice, preko 550 općina proglasilo područjima bez pesticida.

No, nastavili su se snažni pritisci lobija koji su se opirali ovoj referendumskoj odluci. Primjerice, 130 poljoprivrednika uložili su 2016. i 2019. tužbu protiv zabrane pesticida, te sudski spor traje.

Otpor većine stanovnika Malsa pesticidima pravno je blokiran na više načina i do sada nije proveden. Pristalice otpora, poput novinara Alexandera Schiebla, minhenskog Instituta za okoliš i vlasnika izdavačke kuće Oekom zaradili su tužbe za klevetu. Glavni cilj tih blokada je očito nastojanje da se dizanjem buke oko korištenja pesticida ne kvari imidž Južnog Tirola, odakle većina izvoza ide u Njemačku.

Primjer Malsa pokazuje usku povezanost korištenja pesticida i agrobiznisa, te djelovanje države koja u mnogim slučajevima ne jamči zaštitu javnog dobra već partikularne gospodarske interese. No, građani Malsa pokazali su da je sudjelovanje građana nužno za osiguravanje zajedničkih interesa poput zdravlja i bioraznolikosti.

Iz tog razloga EuroNature je građanima Malsa u listopadu dodijelio nagradu za 2020. godinu, u znak priznanja za njihovu upornost u borbi protiv poljoprivrednih otrova.