Slučajni ulov osjetljivih morskih vrsta više nije nepoznat pojam u Hrvatskoj

Od početka MedBycatch projekta, koji je ovim okruglim stolom priveden kraju, sam termin slučajnog ulova bio je nepoznat pojam te smo u protekle dvije godine znatno podignuli svijest o slučajnom ulovu, kako među ribarima tako i kod nadležnih tijela

  • 06.10.2022.


Na okruglom stolu održanom prošli tjedan u Zagrebu u organizaciji udruga Biom i WWF Adria prezentirane su Smjernice za razvijanje Nacionalnog akcijskog plana o slučajnom ulovu osjetljivih morskih vrsta.
Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede svjesna je važnosti problema slučajnog ulova, temom kojom se tek predstoji aktivno baviti.
Od početka MedBycatch projekta, koji je ovim okruglim stolom priveden kraju, sam termin slučajnog ulova bio je nepoznat pojam te smo u protekle dvije godine znatno podignuli svijest o slučajnom ulovu, kako među ribarima tako i kod nadležnih tijela. Proveli smo edukacije ribara, studenata, znanstvenih promatrača te smo testirali određene mjere ublažavanja slučajnog ulova.
Kao glavni nedostatak prepoznat je manjak relevantnih podataka o mogućem slučajnom ulovu bez kojih niti jedna znanstvena premisa, ali niti kvalitetno upravljanje ribarstvom nije moguće.
Daljnji rad koji predstoji jest kontinuirana edukacija ribara o važnosti prijavljivanja slučajnog ulova, ali i identifikacije osjetljivih vrsta. Naglasak će ujedno biti i na olakšavanju prijave slučajnog ulova putem službenih kanala kao što je e-očevidnik. Jedan od najvažnijih dokumenta koji bi trebao proizaći iz budućeg rada nadležnog Ministarstva i svih relevantnih dionika okupljenih u radnu skupinu jest Nacionalni akcijski plan o slučajnom ulova morskih osjetljivih vrsta.