Sprječavanje krivolova na ptice na jadranskom seobenom putu

Delta Neretve ključno je odmorište, zimovalište i gnijezdilište ptica na jadranskom seobenom putu. Istodobno je veliki broj ptičjih vrsta na tom području ugrožen krivolovom. Naime, to je područje jedno od najkritičnijih na jugoistoku Europe zbog učestalosti protuzakonitog ubijanja ptica.

  • 09.10.2019.

Udruga Biom kontinuirano od 2013. godine provodi projekt Adriatic Flyway, kojeg financiraju zaklade EuroNatur i MAVA. Glavni cilj projekta je zaštita delte Neretve kao ključnog odmorišta, zimovališta i gnijezdilišta ptica na jadranskom seobenom putu. Biom kroz ovaj projekt prati stanje populacija ptica na Neretvi, organizira edukativna predavanja i radionice za lokalno stanovništvo, sudjeluje u izradi plana upravljanja područjem s Javnom ustanovom “Priroda dubrovačko-neretvanska”, ali i prati utjecaj ilegalnog lova na ptice. Kroz suradnju s ključnim dionicima i lokalnim stanovništvom nastoji se očuvati raznoliki ptičji svijet, kao i suzbiti prijetnje za njih.

U Hrvatskoj je upravo delta Neretve jedno od najbitnijih staništa za ptice, kao i jedno od posljednjih močvarnih područja s očuvanim tršćacima na istočnoj obali Jadrana. Brkata sjenica, žličarka, oštrigar, razne vrste čaplji, pozviždača i pataka – samo su neke od vrsta koje možemo susresti na Neretvi.

Puni naziv projekta: Adriatic Flyway 4: Safe Flyways – stop illegal bird killing in the Mediterranean

U regiji ovaj projekt na svojim nacionalnim projektnim područjima provode Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Naše ptice (BiH), Centar za zaštitu ptica (Crna Gora), Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Albanian Ornithological Society, Protection and Preservation of Natural Environment in Albania i Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS)

Trajanje projekta: 1.3.2018.-30.6.2022.

Izvori financija: Fondacije EuroNatur i MAVA

Vezane vijesti:
Borba protiv krivolova – borba protiv vjetrenjača ili doprinos zaštiti prirode?