Čuvari pčelarica – Križevci

  • 13. lipnja 2024
  • 17:00, Kozmološki centr / Zvjezdarnica u Križevcima

Ove godine, Udruga Biom po prvi put organizira volontersku akciju praćenja kolonija pčelarica – Čuvari pčelarica!

Pčelarica (lat. Merops apiaster) je egzotično obojena ptica srednje veličine. Zimu provodi u južnoj Africi, a gnijezdi se širom Europe i Azije. Zahvaljujući dugačkim, vitkim krilima i dugom repu vješt je letač te može izvoditi akrobacije u zraku. Ova impresivna vještina leta omogućava pčelarici uspješno hvatanje insekata. Vrsta gnijezdi kolonijalno, u rupama pješčanih ili šljunčanih padina. Način gniježđenje pčelarica, uz to što je impresivna pojava zbog broja jedinki na jednom mjestu, uvelike obogaćuje ekosustav jer njihove rupe kasnije koriste druge vrste ptica. Iako se zovu pčelarice (eng. Bee-eater), najmanje se hrane pčelama medaricama. Zbog ljudskog neznanja mnogim pčelarima nisu drage, pa oni posežu za radikalnim mjerama kao što je zatrpavanje i urušavanje ulaza pčelarica u gnijezda. Kako bismo istražili stanja kolonija širom Hrvatske pokrećemo pilot projekt kojem je cilj prikupiti podatke o stanju kolonija i broju nezakonitih radnji koje prijete ovim šarenim pticama.

Ako želiš biti dio ekipe Čuvara pčelarica, pozivamo te na sastanak koji će se održati 13.6.2024. od 17:00 h u prostorijama Kozmološkog centra / Zvjezdarnice u Križevcima (adresa na linku). 

Kroz predavanje ćeš imati priliku upoznati se s izgledom, biologijom i ekologijom pčelarica te naučiti više o problemima na koje nailaze na preletničkom putu i gnjezdilištima. Završni dio radionice će uključivati posjet obližnjoj koloniji gdje ćeš imati priliku vidjeti kako monitoring pčelarica izgleda u praksi. 

Volonteri će jednom mjesečno obilaziti kolonije, da na neometajući način provjere broj aktivnih gnijezda, broj ptica blizu kolonije i antropogene utjecaje. S obzirom na udaljenost kolonija, kroz ovaj projekt volonterima pokrivamo putne troškove!

Udruga Biom se od 2017. aktivno bori protiv nezakonitog ubijanja i hvatanja pjevica (illegal killing of birds – IKB). Aktivni smo širom Hrvatske, gdje u suradnji s volonterima i službama suzbijamo nezakonite radnje protiv divljih vrsta. Od 2020. godine razvijamo volonterski program praćenja krivolova na prepelice, a ove godine pokrećemo pilot projekt volonterskog programa praćenja ilegalnih radnji na kolonijama pčelarica, sve u svrhu prikupljanja podataka o utjecajima ljudi na kolonije pčelarica.