Predstavljanje rezultata monitoringa kolizije ptica sa staklenim površinama

  • 20. svibnja 2024
  • 18:00, Čazmanska 2

Više od milijardu ptica godišnje pogine od sudara sa staklom. Istraživanja o smrtnosti od kolizija većinom se provode u SAD-u i Kanadi, dok nam u Europi manjka podataka o ovoj ozbiljnoj prijetnji. Dok se, primjerice, u Poljskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu više priča o ovoj temi, u Hrvatskoj nemamo podatke koji bi nam pokazali što se događa s našim pticama i onima koje prelijeću našu zemlju na selidbi.

Kako bismo istražili ovaj problem i pritom osvijestili mlade u Zagrebu o prednostima i nedostacima našeg lokalnog urbanog ekosustava, u sklopu projekta Spreading Our Wings – from Croatia to France s kolegama iz Lyona osmislili smo novu volontersku aktivnost putem kojom smo prikupiti podatke o stradavanju ptica zbog sudara sa staklom u Zagrebu.

Cilj nam je bio otkriti postoje li crne točke u našim gradovima i, ako postoje, osigurati iste za sigurniji život ptica. 

Kroz 2 mjeseca monitoringa vrijedno smo sakupljali i sakupili podatke koje vam sada javno predstavljamo.

Javno predstavljanje rezultata monitoringa bit će u ponedjeljak, 20. svibnja 2024. u Zagrebačkim prostorijama Udruge Biom s početkom u 18h.

Nakon samog predstavljanja rezultata pričat ćemo o problematici i mogućnostima sprječavanja ili ublažavanja iste .

 

Projekt Spreading Our Wings – from Croatia to France sufinanciran je od strane Francuskog veleposlanstva.