‘Živa planina’ – jedna od najljepše napisanih knjiga o prirodi

U svojoj knjizi Nan Shepherd obilazi planinu „kao što se posjećuje prijatelja, bez druge namjere osim da se bude s njim“...

  • 07.07.2022.

‘Živa planina’ škotske spisateljice Nan Shepherd jedna je od najljepše napisanih knjiga o prirodi i krajoliku. U njoj autorica traga za „suštinskom prirodom“ planinskog lanca Cairngorms,  sažimajući svoje višegodišnje planinarsko iskustvo stilom koji je prirodnjački precizan, lirski zgusnut i filozofski nadahnut.

Na djelu su minuciozna zapažanja o prostoru, klimi, vodama, svjetlosti, biljkama i životinjama, o međuigri ljudskoga duha i materije, o učenju i znanju koje nikada ne razbija misterij prirode.

Shepherd obilazi planinu „kao što se posjećuje prijatelja, bez druge namjere osim da se bude s njim“, a ova prisnost i najmanji susret ili opažanje pretvara u predmet čuđenja i divljenja: let čiope i orla, pjev bijele strnadice, trk jelena, igru leda i vode, miris breze. Cairngormsi postaju kabinet čuda kroz koji nas Shepherd znalački vodi.

Iako napisana krajem Drugog svjetskog rata, knjiga je tek nedavno doživjela globalnu popularnost, a na hrvatskome izlazi u nakladi Mozaik knjige u prijevodu Branislava Oblučara.