WILDLIFE CRIME ACADEMY: Uspješno smo položili prvi stupanj obuke za istrage zločina protiv divljih životinja

CSI je neophodan kako bi se zločin protiv divljih životinja mogao ispitati i dokumentirati mjesto događaja, osigurati i prikupiti dokaze te ih predati laboratoriju na forenzičku analizu, te kako bi se pomoglo u rekonstrukciji elemenata zločina

  • 14.07.2021.

Prenosim vam jednu jako uzbudljivu vijest – vratila sam se iz Španjolske, s Wildlife Crime Academije, prvi put održane za stručnjake s područja Balkana. Namjerno ovaj tekst pišem tek danas, desetak dana nakon povratka, jer su morala pričekati da se utišaju emocije izazvane jakim dojmovima koje sam tamo dobila.

O čemu se zapravo radi? Projekt Balkan Detox LIFE, punog naziva “Jačanje nacionalnih kapaciteta za borbu protiv trovanja divljih životinja i podizanje svijesti o problem trovanja u Balkanskim zemljama”, ima za cilj baš to, ojačati Balkan za borbu s problemom trovanja divljih vrsta. S tom idejom naši vrijedni kolege iz Vulture Conservation Foundationa (VCF) mjesecima (da ne kažem godinama, što je zapravo bliže istini) vrijedno su planirali ovu Wildlife Crime Akademiju. Moram vam priznati, napravili su odličan posao! ?

Regionalna španjolska vlada, Junta de Andalucía, zajedno s međunarodnom nevladinom organizacijom, Vulture Conservation Foundationa (VCF), provela je Osnovni tečaj prve u povijesti Akademije za zaštitu divljih životinja u Španjolskoj u okviru projekta Balkan Detox LIFE. Ovaj je događaj označio prekretnicu – ne samo da se dogodio tijekom globalne pandemije, već je i prvi trening ove vrste kojim se postiže pravi angažman i pružaju potrebne vještine relevantnim dionicima za učinkovitu borbu s kriminalom usmjerenim na divlje životinje u nekoliko europskih regija. Ovaj put, ukupno 34 stručnjaka koji rade u zaštiti prirode, provedbi zakona i forenzičkim znanostima otputovalo je iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Grčke, Republike Sjeverne Makedonije, Srbije i Španjolske da usvoje najbolje prakse kako istražiti zločin protiv divljih životinja, od istrage mjesta zločina (CSI) i forenzičke analize do konačnog postupka na Sudu. Svrha WCA je postići stvarni angažman nadležnih tijela i relevantnih dionika, istodobno im pružajući potrebne vještine za primjenu u praksi u njihovim zemljama za učinkovitu borbu s kriminalom usmjerenim protiv divljih vrsta.

Polaznici će se ponovno okupiti tijekom Naprednog tečaja predviđenog za jesen kako bi poboljšali svoju specijalizaciju u svojim područjima stručnosti. Cilj WCA je pružiti priliku što većem broju ljudi širom Europe obuku potrebnu za borbu protiv ove velike prijetnje, kako bi manje divljih životinja stradavalo zbog ovakvih zločina.

Predavači su bili profesori Junta de Andalucíje koji su velikodušno podijelili svoje najbolje iskustvo iz prakse i s velikom ljubavlju ga prenijeli i na polaznike. Cijela obuka je trajala tri dana. Prvi dan smo proveli kroz upoznavanje s predavačima, širenje znanja o ovoj problematici i slušajući teorijska predavanja. Drugi dan smo uz teorijska predavanja imali i tri zanimljiva praktična predavanja na temu: oružje i streljivo, položaj tijela stradalih pronađenih životinja i istraživanje mjesta zločina.

Treći dan sudionici su testirali svoje novostečeno znanje. Točnije, imali smo praktični ispit. Morali smo surađivati kao tim kako bi proveli odgovarajuću istragu mjesta zločina (CSI) i kako bi otkrili što se dogodilo u tri replicirane stvarne scene zločina protiv prirode te uspješno riješili slučaj. CSI je neophodan kako bi se zločin protiv divljih životinja mogao ispitati i dokumentirati mjesto događaja, osigurati i prikupiti dokaze te ih predati laboratoriju na forenzičku analizu, te kako bi se pomoglo u rekonstrukciji elemenata zločina. Ti su postupci ključni za argumentiranje činjenica na sudu i kazneni progon odgovornih kriminalaca.

Jako me veseli i priopćiti vam vijesti koje su stigle prije par dana: svi hrvatski polaznici uspješno su položili prvi stupanj obuke i mogu se početi pripremati za jesenski napredni tečaj.

Po završetku cijele edukacije, osim što će oni sami steći nove vještine i znanja, plan je da naučeno prezentiraju ciljanim skupinama u svojim matičnim zemljama i da pomognu u radu radnih skupina te u borbi protiv zločina protiv prirode. Hitno je i prioritetno boriti se protiv ovih zločina provodeći odgovarajuće istrage i donoseći osuđujuće presude kako bi se spriječilo da se slični slučajevi ponove. Često je nekažnjavanje “poziv” ljudima da nastave ubijati i trovati divlje životinje, ako misle da neće biti sankcionirani. Tu dolazi WCA kako bi premostila praznine u znanju i kapacitetima te promijenila stav prema zločinu protiv divljih životinja, te kako bi se prema njemu postupalo kao prema bilo kojem drugom zločinu.

Začetnik ideje bio je Jovan Andevski koji je još 2008. godine pohađao sličnu radionicu, a danas je voditelj ovog cijelog LIFE projekta ispred VCF-a.  Zahvaljujući takvim ljudima koji prepoznaju svoju strast i ne boje se slijediti je, ovakve stvari su moguće. Svakako bih pohvalila vrlo stručne, a opet pristupačne predavače, koji su nam ovu radionicu učinili iznimno zanimljivom i drže nas u iščekivanju iduće. Zaključno, zahvalila bi se predstavnicima državnih institucija koji su zajedno sa mnom  sudjelovali  u ovoj Akademiji kao polaznici i koji su svojim zalaganjem predstavili Hrvatsku u najboljem svjetlu, što otvara vrata daljnjoj uspješnoj suradnji za borbu protiv zločina protiv prirode.

 

piše: Nera Fabijanić