Linde po prvi put na volonterskom monitoringu gnijezda bjeloglavih supova

  • 08.03.2024.

U prvim danima svog volontiranja za udrugu Biom, u sklopu programa Europskih snaga solidarnosti, Linde Lokin iz Nizozemske krenula je 21. veljače na terenski rad u Kvarnerski zaljev pridružiti se godišnjem zimskom monitoringu gnijezda bjeloglavih supova. Svake godine u ovo doba biomovci putuju na Cres i okolne otoke sa zadaćom prebrojavanja gnijezda bjeloglavih supova na liticama.

Bjeloglavi supovi imaju nevjerojatno važnu ulogu u ekosustavu – oni su “komunalci” iz prirode. Budući da su strvinari, hrane se strvinama drugih uginulih životinja i na taj način sprječavaju širenje bolesti i toksina u prirodu. Lešinari su ključna vrsta, što znači da bi bez njihove prisutnosti ekosustavi u kojima žive bili drastično drugačiji ili uopće ne bi mogli postojati.

Zbog njihove važnosti ključno je nadzirati gnijezda i pratiti broj gnijezdećih parova na Kvarneru. Kako je volonterka iz Nizozemske doživjela svoje prvo terensko iskustvo u Biomu? “Rano ujutro krenuli smo iz Zagreba do Krka gdje nas je na brodu čekao Elvis. Toplo obučeni krenuli smo iz krčke luke prema Cresu po Dariju, koja više od 30 godina radi s bjeloglavim supovima u Oporavilištu Beli. Dok su supovi kružili iznad nas, plovili smo do južnih litica Cresa kako bismo započeli terenski rad. Gledajući litice, mučila sam se identificirati prva gnijezda. Iako su bjeloglavi supovi visoki impresivnih 1,1 metar, s rasponom krila do 2,8 metara, mogu se dobro kamuflirati među stijenama zbog svog sivkasto smeđeg perja. Međutim, uz malu pomoć stručnjaka, brzo sam počela shvaćati gdje što treba gledati”, opisuje Linde svoja prva iskustva sa Cresa.

Bjeloglavi supovi se mogu dobro kamuflirati među stijenama zbog svog sivkasto smeđeg perja

Prolazeći pored litica uz obalu Cresa i otok Plavnik, zabilježili smo 70 aktivnih gnijezda, što je samo dio gnijezdeće populacije supova koji gnijezde još i na Krku i Prviću te od nedavno i na liticama Učke. Lokacija svakog gnijezda se bilježi i prati svake sljedeće godine. Saznanje koliko se supova gnijezdi na liticama pomaže nam u zaštiti ove vrste i očuvanju posljednje preostale populacije bjeloglavih supova u Hrvatskoj, čemu je posvećen projekt LIFE SUPport. Volonteri će se na ljeto vratiti na Kvarner da utvrde koliko mladih bjeloglavih supa doseže zrelost i da pripaze na eventualne prijetnje kao što je uznemiravanje na gnijezdima. “Jako sam zahvalna što sam dobila priliku sudjelovati u ovom projektu i kontinuirano raditi na zaštiti ove važne i lijepe vrste”, zaključila je Linde.