Trening prepoznavanja ptica – BirdID 2023.

Trening prepoznavanja ptica (popularno znan kao BirdID) se vraća! Nakon 4 godine stanke, ponovno organiziramo naš jedinstveni edukativni program za sve koje žele naučiti tko to tamo pjeva (ili leti)!

  • 23.02.2023.

Prijavi se na naš trening u sklopu kojeg ćeš kroz terenski program i predavanja moći naučiti prepoznavati hrvatske vrste ptica vizualno i auditivno te steći osnovna znanja o ornitološkim metodama istraživanja. Stečene ćeš vještine također moći unaprjeđivati kroz sustav za online trening prepoznavanja ptica na web stranici www.birdid.no (dostupan i na hrvatskom jeziku). Po završetku treninga predviđeno je polaganje online ispita identifikacije hrvatskih vrsta ptica prema izgledu i glasanju.

  • Tko se može prijaviti?

Sve punoljetne osobe bez obzira na prethodno iskustvo i predznanje o pticama. Trening je dostupan isključivo članovima udruge Biom te se od kandidata koji budu odabrani za sudjelovanje u treningu očekuje da se učlane u Biom.

  • Program treninga

Najvažniji dio edukacije odvijat će se u obliku terenskih izleta vikendima, od kojih će se većina odvijati u periodu od sredine ožujka do početka lipnja 2023. Dodatno će biti organizirana dva terenska dana u rujnu 2023. te jedan, završni terenski dan u siječnju 2024. godine. Provest ćemo ukupno 11 dana učeći na terenu, na lokacijama s različitim tipovima staništa. Polaznici su dužni sudjelovati na minimalno 6 terenskih dana. Prvi terenski dan planiran je u subotu 18. 3. 2023. na području značajnog krajobraza Savica u Zagrebu. Planirane datume terena i vjerojatne lokacije nalaze se niže u tablici. Termini i lokacije podložni su promjeni zbog prilagodbe vremenskim uvjetima te je moguće da će pojedini termini biti pomaknuti na neki kasniji vikend. Bitno je naglasiti da terenske edukacije počinju na navedenim lokacijama u ranim jutarnjim satima (ovisno o vremenu svitanja u periodu 6-8h), kada su ptice najaktivnije.

Vjerojatan datum Vjerojatna lokacija Stanište na lokaciji
18.3.2023.
Savica, Zagreb Otvoreno mozaično stanište
1.4.2023. Park Maksimir, Zagreb Gradska šuma
15.4.2023. Petrova gora Bjelogorična šuma; mozaična poljoprivredna staništa
29.4.-1.5.2023. Otok Pag, Ninska solana Mediteranska močvarna staništa i kamenjarski pašnjaci
20.5.2023. Ribnjak Blatnica Kontinentalno močvarno stanište
3.6.2023. NP Risnjak Planinske šume
26.8.-27.8.2023. PP Učka Planinska mozaična staništa
13.1.2024. Ormoško jezero  Kontinentalno močvarno stanište


VAŽNO:
Tereni su uglavnom cjelodnevni i podrazumijevaju određen fizički napor, prije svega jer uključuju dosta hodanja i neprestanu koncentraciju. Također, odvijaju se gotovo svaki drugi vikend kroz sljedećih nekoliko mjeseci. Prije prijave razmisli odgovara li ti takav oblik učestalog i cjelodnevnog boravka u prirodi!

Također, održat ćemo najmanje 8 predavanja radnim danima u večernjim satima (uglavnom četvrtkom tijekom tjedana u kojima se odvija i terenska edukacija), tijekom kojih ćemo govoriti o identifikaciji i ekologiji zahtjevnijih vrsta te zajedno vježbati za službeni ispit. Predavanja će se održavati hibridno, online i u uredu Udruge Biom u Zagrebu a dolazak na predavanja nije obavezan. Uvodno predavanje održat će se u četvrtak 16. 3. 2023. u 18 h, tada ćemo detaljno predstaviti program te polaznike upoznati s osnovama promatranja ptica.

……………………………………………………………..Smeđoglavi batić (Saxicola rubetra), foto: Biom

  • Troškovi

Sudjelovanje u programu je besplatno. No od polaznika će se tražiti polog u visini od 100 EUR koji će biti vraćen u cijelosti nakon što polaznik/ca prisustvuje na najmanje 6 terenskih dana te položi službene ispite prepoznavanja ptica prema izgledu i glasanju. Također, od polaznika se očekuje samostalno pokrivanje troškova hrane i puta na izletima, u prosječnom iznosu od otprilike 25 EUR po terenskom danu. Navedeni iznos je prosječna vrijednost a troškovi će značajno varirati ovisno o lokaciji terena (neke lokacije su poludnevne i dostupne javnim prijevozom, dok će na nekim biti organizirani cjelodnevni ili čak višednevni tereni koji uključuju noćenje). Na lokacije se putuje osobnim automobilima na način da se prijevoz i troškovi dijele među polaznicima.

  • Prijava

Svi zainteresirani za sudjelovanje u treningu mogu se prijaviti zaključno s nedjeljom 5. ožujka 2023. u 23:59 h ispunjavanjem online prijavnice na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/yMga81LdT3aHB5er6

Na trening upisujemo ograničen broj polaznika (ukupno 20) pa preporučamo zainteresiranima da ne odgađaju prijavu te ne zaborave opisati svoju motivaciju za sudjelovanje! Pri odabiru polaznika prednost će imati aktivni volonteri i višegodišnji članovi Udruge Biom. Svi prijavljeni će o rezultatima prijave biti obaviješteni zaključno s petkom 10. ožujka 2023.

  • Kontakt

Za sva pitanja i dodatne informacije možeš nam se obratiti na: edukacija@biom.hr

……………………………………………………………..Otok Pag, BirdID 2018., foto: Nikolina Bukovac