Tajne krša

  • 24.04.2013.

Projekt “Tajne krša” osmišljen je kako bi se stanovnicima Dubrovačko-neretvanske županije približio tajanstveni svijet krša te kako bi se upoznali s jedinstvenosti ovog ekosustava i važnosti njegovog očuvanja.

U sklopu projekta osmišljena su predavanja na temu biološke raznolikosti krša i načina života na kršu na primjeru dinarskog voluhara – vrste specijalizirane za život na ovom izuzetnom staništu. Ovaj mali sisavac je endem Dinarskog i Šarsko-pindskog gorja te relikt krša. Strogo je zaštićen i značajan član faune Hrvatske, ali i europske ekološke mreže NATURA 2000. Zbog svoje karizmatičnosti i prilagodbi odličan je primjer za upoznavanje šire javnosti s krškim ekosustavom.

Kroz predavanja prilagođena uzrastu korisnika, korisnici projekta imat će priliku naučiti što je to krš i što ga to čini tako posebnim. Dodatno, projekt uključuje promociju krša i manje poznatih endemskih vrsta pomoću edukativnog plakata i izložbe fotografija. Na taj način omogućit će se stanovnicima, učenicama i turistima Dubrovačko-neretvanske županije da barem na jedan trenutak dožive tajanstveni svijet hrvatskog krša.

Projekt provodi Udruga BIOM a sufinancira ga Grad Dubrovnik.