Svjetski dan zaštite šuma

Šume su pluća planeta. Naša posebna utočišta te utočišta mnogih fascinantnih bića. Pa zašto ih onda uništavamo i krčimo?

  • 21.03.2021.

Na današnji dan slavimo Svjetski dan zaštite šuma što me je navelo na neka promišljanja o tim posebnim mjestima na kugli zemaljskoj.

Šume su pluća planeta. Naša posebna utočišta te utočišta mnogih fascinantnih bića. Učiteljice mudrosti u stalnom ritmu s mijenama života. Mjesta šumskih kupki u kojima dubinski čistimo sve svoje mentalne zakutke.
Pa zašto ih onda uništavamo i krčimo? Ljudska ekspanzija nemilosrdno ruši naša pluća planete, a da pritom ne misle kakvu nepovratnu štetu nanose sljedećim generacijama.

No to alarmantno stanje počinje se nasreću mijenjati zahvaljujući sjajnim inicijativama poput Ecosije.

Ecosia je portal za pretraživanje, nešto poput zelenog Googla, utemeljen prije desetak godina od Nijemca Christiana Krolla.

80% zelene tražilice namijenjeno je programima reforestacije kao odgovoru na klimatske promjene i to najviše u Brazilu i Indoneziji (gdje su stabla visoka i posebno pridonose pohranjivanju CO2 iz zraka). Svake godine nestane i do 15 milijardi od ukupno 3000 milijardi stabala na svijetu. Zahvaljujući Ecosiji već je posađeno 100 milijuna stabala. Svako posađeno stablo se katalogizira, svaki posađeni hektar zemlje se fotografira. Čitav projekt ne samo da je održiv, već i transparentan.

Kad bi Google, koji broji u svakoj sekundi 65000 pretraga, preuzeo ovaj zeleni koncept, moglo bi se posaditi 1444 stabala svake sekunde.

Kako funkcionira aplikacija? Po vrlo jednostavnom principu 45 pretraga = 1 posađeno stablo. Svakom korisniku Ecosije prikazan je brojač s malom ikonicom stabalca u gornjem desnom kutu pretraživača tako da korisnici sami mogu pratiti koliko im još treba do prvog zasađenog stabla ili koliko su ih zasad već posadili svojim pretragama.

Uistinu lijep koncept koji se isplati podržati, posebice na ovaj današnji Dan šuma!

A postoji i zeleni Netflix… Pandan Netflixu je Plantyflix, zelena varijanta streaminga. Jeste li znali da 30 minuta streaminga vaše omiljene serije emitira jednaku količinu CO2 koliko i 6 km vožnje automobilom? Tvorci ovog genijalnog startupa također sade stabla poput Ecosije kako bi kompenzirali naše “digitalno onečišćenje” i kako bi stvorili nova radna mjesta. Plantyflix je dostupan već od osamdesetak kuna godišnje.

Nina Lucija Eschebach volonterka je Udruge Biom. Više o Ecosiji, šumskim kupkama i savjetima za održivost u prirodi pronađite na njezinom blogu Planinarski zen i Instagram profilu @planinarskizen.