Suzbijanje trovanja divljih životinja u Gospiću

  • 12.02.2024.

Suzbijanje trovanja divljih životinja bila je tema edukativne radionice organizirane 8. veljače u dvorani Kulturno-informativnog centra Gospić. Radionica je organizirana u okviru međunarodnog projekta BalkanDetox LIFE koji financira Europska unija, a koordinatorica projekta Marija Martinko Ivanov poručila je pritom, kako izvještava Radio Gospić, da od jednog incidenta strada puno više životinja te da je trovanje iznimno opasno i za ljude.

O temi trovanja govorio je okupljenim poljoprivrednicima, stočarima, lovcima, članovima lokalne akcijske grupe (LAG) i djelatnicima Parka prirode Velebit Ivan Budinski, stručni savjetnik za zaštitu prirode u udruzi Biom. On je istaknuo kako nažalost nije poznat točan broj slučajeva trovanja jer se vinovnici tih nečasnih radnji neće sami prijaviti pa mnoge otrovane životinje sklanjaju i zakapaju. Mnogo se ljudi žali da su im otrovani psi i mačke, ali konačni broj prijava nadležnim tijelima je mizeran.

O takvim trovanjima doznajemo kada su žrtve strogo zaštićene vrste kao suri orao, bjeloglavi sup ili vukovi, te kada organizacije civilnog društva za zaštitu prirode podignu svoj glas. “Ljudima koji imaju problema s vukovima i čagljevima po Lici svakako treba pomoći, ali nikako trovanjem tih životinja”, kazao je Ivan Budinski, kako izvještava Novi list.