Što smo vidjeli na treningu prepoznavanja ptica na Neretvi?

Iz trske nas stalno gledaju veliki trstenjaci, a iz grmova pjevaju svilorepe. Svako malo se može sresti malog vranca, čaplju dangubu, žutu čaplju, a na vrbama jedinstvena gnijezda pletu sjenice mošnjarke

  • 15.05.2021.

Područje doline Neretve jedinstveno je mjesto u cijeloj Hrvatskoj, zbog zadivljujućeg bogatstva staništa i vrsta ptica na relativno malom prostoru. Kamenjari, stari maslinici, trščaci, plitke pješčane lagune i poljoprivreda su zapravo jedno pored drugoga.

Gnijezdo sjenice mošnjarke (foto: Martin Burić)

 

Trening prepoznavanja ptica je odlična prilika da se sudionici bolje upoznaju sa svojim okolicom i svojim malim pernatim susjedima. Prva dva dana treninga prepoznavanja ptica na Neretvi održali smo 8. i 9. svibnja.

Veliki trstenjak (foto: Martin Burić)

Trening se dosta razlikuju od običnih promatranja ptica, jer su polaznici samostalniji u radu. Svaki sudionik mora pokušavati samostalno odrediti koju je vrstu ptica vidio.

Liska (foto: Martin Burić)

Treba vježbati opažanje veličine ptice, boje ruha i načina leta, treba uvježbati uho za prepoznavanje glasanja i još zahtjevnije – opisati pjev koji je čuo. U svemu tome pomaže vodič Ptice Hrvatske i Europe, bez kojeg bi rad bio gotovo nemoguć. Odlični crteži i kratki, ali detaljni, opisi ptica značajno pomažu pri određivanju vrsta koje smo vidjeli.

Čaplja danguba (foto: Martin Burić)

A vidjeli smo jako lijepe ptice. Primjerice, primorsku bjeloguzu, malu pjevicu koja živi na otvorenim, kamenim staništima u primorskoj Hrvatskoj. Voli biti na tlu ili na malom povišenju iz kojeg lovi kukce, a njeno prekrasno bijelo-crno obojenje oduševi svakog promatrača.

Žuta čaplja (foto: Martin Burić)

Fotosafari na Norinu je jedno od najljepših iskustva. Iz trske nas stalno gledaju veliki trstenjaci, a iz grmova pjevaju svilorepe. Svako malo se može sresti malog vranca, čaplju dangubu, žutu čaplju, a na vrbama jedinstvena gnijezda pletu sjenice mošnjarke.

Program treninga prepoznavanja ptica uključuje još jedan dan treninga koji će se održati krajem svibnja. Sudionici će posjetiti ušće Neretve koje je jedno od bitnih odmarališta za močvarice na jadranskom preletničkom putu. Sigurni smo da će s prikupljenim znanjem i vještinama boravak u prirodi biti još ljepši.

Primorska bjeloguza (foto: Martin Burić)

Aktivnost se odvija u sklopu projekta Jadranski preletnički put 4.