Održavamo trening prepoznavanja ptica na Neretvi – uključite se

Uživate li u ranom jutru, dok su zrake sunca još uvijek nježne i možete čuti zvukove buđenja prirode? Dok šetate gradom ili po prirodi, obraćate li pozornost na pjev ptica? Uspijevate li ih pronaći, vidjeti? Koje to ptice najčešće susrećete? Kako prepoznati o kojoj se vrsti radi?

  • 14.04.2021.

Oštrigar (Haematopus ostralegus) foto: Iva Rajković Alendar/Udruga Biom

Udruga Biom poziva sve zainteresirane da se uključe u trening prepoznavanja ptica na Neretvi. Trening će se odvijati 8., 9. i 15. svibnja 2021. na više lokacija na području cijele delte. U sklopu treninga održava se jedno uvodno online predavanje i tri terenske edukacije. Sudionici će imati priliku vidjeti i naučiti prepoznavati vrste ptica česte u svojoj okolici, a uz malo sreće i rijetke vrste koje posjećuju lagune na ušću Neretve.

Na terenu ćemo učiti prepoznavati vrste ptica po izgledu i po glasanju. Trening je besplatan i otvoren za sve bez obzira na predznanje. Za polaznike ćemo osigurati dalekozore i knjige za determinaciju ptica.

Obići ćemo različite tipove staništa kako bismo upoznali što više vrsta ptica. Ptice koje ćemo promatrati su:

  • ptice gradova
  • ptice ušća Neretve
  • ptice trske

Uvodno online predavanje na kojem ćemo se upoznati bit će 6. 5. u 18 h. Tereni su predviđeni 8., 9. i 15. svibnja 2021., no termini su podložni promjenama ovisno o vremenskim prilikama. 

Ako ste zainteresirani, najkasnije do 25. travnja 2021. ispunite online prijavnicu.

Broj polaznika je ograničen (10), a u slučaju velikog interesa, odgovori iz prijavnice   pomoći će nam pri odabiru.

Trening će se održavati u skladu s epidemiološkim mjerama. Ukoliko bi se uslijed loše epidemiološke situacije trening morao odgoditi, sudionici treninga će o tome biti na vrijeme obaviješteni.

Boravak u prirodi ima značajno pozitivno djelovanje na raspoloženje, zato nam se pridružite u zanimljivim terenima i uživajte u usvojenim znanjima.

Za sva pitanja i dodatne informacije javite se na e-mail adresu: iva.rajkovic@biom.hr.

Trening se organizira u sklopu projekta „Jadranski seobeni put 4“, koji je fokusiran na zaštitu bitnih odmorišta, zimovališta i gnjezdilišta za ptice selice u Hrvatskoj a što je upravo – delta Neretve. Projekt financiraju zaklade EuroNatur i MAVA.