Spriječimo stradavanje ptica od strujnog udara, traže se volonteri s područja Istre i Kvarnera

  • 16.11.2023.


Ljubitelji prirode s područja Istre i Kvarnera imaju sada priliku volonterski pomoći u očuvanju ptica na nebu iznad Cresa. Naime, udruga Biom organizira dvodnevnu edukaciju za volontere o elektrokuciji ptica na otoku Cresu od 2. do 3.12.2023.

Elektrokucija, odnosno stradavanje od strujnog udara, jedan je od značajnijih uzroka smrtnosti bjeloglavih supova (Gyps fulvus) na otoku Cresu. Uz bjeloglave supove, nerijetko su žrtve strujnog udara i druge vrste kao npr. gavranovi (Corvus corax), galebovi (Laridae), vjetruše (Falco tinnunculus) i škanjci (Buteo buteo). Smrtno stradavanje od strujnog udara na stupovima elektro-energetske mreže najčešće pogađa ptice većeg raspona krila, koje te stupove prepoznaju kako potencijalna mjesta za odmor te stoga često slijeću na njih.

Kao potencijalno najopasnija se pokazala vrsta električnih stupova kod kojih je mala udaljenost između električnih vodiča. Kod takvih stupova ptica koja sleti na dalekovod zatvori strujni krug jer krilima premosti dva vodiča pod naponom ili dodirne vodič pod naponom i uzemljenje, te tako strada.

Smanjenje smrtnosti supova, a i drugih ptica od elektrokucije nastoji se postići primjenom zaštitnih mjera na ključnim mjestima. U proteklih nekoliko godina samo na otoku Cresu HEP Operator distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS) je proveo tehničke mjere s ciljem zaštite ptica na više od 400 srednjenaponskih stupova kako bi se spriječilo njihovo stradavanje.

Udruga BIOM od početka ove godine u suradnji s partnerima – HEP Operator distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS), Javna ustanova “Priroda”, Poljoprivredna zadruga “Otok Krk”, Vulture conservation foundation (VCF) te Uprava za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kao pridruženi partner – provodi petogodišnji projekt LIFE SUPport u cilju očuvanja i unapređenja postojećeg stanja populacije bjeloglavog supa u Hrvatskoj.

Aktivnostima u sklopu projekta LIFE SUPport mjere zaštite ugradit će se na još 200 stupova koji se tek trebaju identificirati, a ključnu ulogu u potrazi za kritičnim točkama imaju lokalni volonteri.

Udruga Biom, u sklopu projekta LifeSUPport, još jednom provodi edukaciju na temu elektrokucije ptica koja će se održati na Cresu početkom prosinca. Cilj edukacije je da se sudionike (lokalne volontere) pripremi i aktivno uključi u potencijalne obilaske određenih kritičnih područja i točki na području Istre i Kvarnera (npr. otok Krk, Učka i sl.). Edukacija uključuje teorijski dio te obilazak pokaznih točki na Cresu. Udruga Biom pokriva troškove goriva, materijala za rad te osigurava smještaj u sklopu Centra za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli.

Svi zainteresirani za sudjelovanje na edukaciji mogu do srijede 22.11.2023. ispuniti online prijavnicu, a u slučaju potrebe za dodatnim informacijama mogu se javiti udruzi Biom na email adresu elektrokucija@biom.hr. Broj sudionika je ograničen!