Socio-ekonomska analiza uzroka i percepcija ilegalnog ubijanja ptica na delti Neretve

  • 25.05.2022.


“Liska je tradicija”. Na delti Neretve konzumacija mesa ptica močvarica je viševjekovna tradicija ovog močvarnog područja. Delta Neretve je jedno od rijetkih mjesta na svijetu gdje se liska (Fulica atra) smatra delicijom. Uglavnom se jede prilikom druženja s obitelji, prijateljima ili čak poslovnim partnerima. No, ova tradicija u modernom svijetu ima svoje posljedice. Od rujna do siječnja na delti Neretve skoro svake noći na više lokacija može se svjedočiti masovnom ilegalnom ubijanju ptica, uz korištenje ilegalnih električnih vabilica. Krivolovi se u ornitološkim rezervatima i na moru, te se koristi olovna sačma u močvarnom području.

S obzirom da većina javnosti nije upoznata s problemom krivolova ptica u Hrvatskoj, a nadležne institucije ga ne suzbijaju sustavno, projekt „Jadranski preletnički put 4: Sigurni preletnički putevi – suzbijanje ilegalnog ubijanja ptica na Sredozemlju” je fokusiran na rješavanje tih problema. Glavni cilj tog projekta je zaštita delte Neretve kao ključnog odmorišta, zimovališta i gnjezdilišta ptica na jadranskom seobenom putu.

U sklopu projekta proveli smo socio-ekonomsku analizu s ciljem dobivanja jasnijeg uvida u motivaciju i uzroke krivolovnih aktivnosti na ptice na tom području, te percepcije i stavove prema prirodnim vrijednostima delte Neretve i samom krivolovu kojeg imaju različiti dionici unutar lokalne zajednice. Socio-ekonomska analiza uzroka i percepcija ilegalnog ubijanja ptica na delti Neretve provedena je u suradnji s Petom diciplinom – obrtom za znanstvene i tehničke usluge i savjetovanja.
Preuzmite socio-ekonomsku analizu ovdje.