SMRTNO STRADAO SURI ORAO

  • 12.07.2017.

35094176356_3826a7551a_o

U blizini vjetroelektrane Bruška kraj Benkovca pronađeni su ostatci stradalog surog orla – kritično ugrožene i strogo zaštićene vrste u Hrvatskoj. Radi se o orlu koji je prije dva mjeseca vraćen u prirodu nakon što je prošle godine ustrijeljen u krivolovu, navode iz BIOM-a, udruge za zaštitu prirode te Birdlife partnera u Hrvatskoj, čiji je zaposlenik pronašao ostatke smrtno stradalog orla.

Mladi suri orao Maleni, koji je ime dobio u Sokolarskom centru Dubrava kod Šibenika gdje je boravio na rehabilitaciji prije vraćanja u prirodu, pronađen je u nedjelju, 9. srpnja. Odašiljač i samo nekoliko nagriženih pera pronađeni su 350 metara od jedne od turbina vjetroelektrane Bruška, sjeveroistočno od Benkovca.

“Posljednja lokacija kretanja orla zabilježena je u petak poslijepodne, gdje sam ga kasnije  i pronašao. Prije toga se  kretao u liniji vjetroturbina”, kaže stručni savjetnik za zaštitu prirode u BIOM-u Ivan Budinski. Dodaje da su u samo jedan dan lisice ili jazavci razgrabili ostatke orla.

U zadnjih mjesec dana u potrazi za teritorijem i plijenom Maleni je prešao više od 1500 km iz čega se može zaključiti da se uspješno kretao i hranio pa se može isključiti prirodna smrt. Također, suri orao skoro da nema prirodnih neprijatelja, navode u BIOM-u.

Maleni potječe iz gnijezda s planine Promine gdje se izlegao u 2016. godini i gdje je prošle zime odmah bio nastrijeljen od strane krivolovaca. Nakon uspješne rehabilitacije i prije puštanja bio je opremljen satelitskim odašiljačem kako bi se u stvarnom vremenu moglo pratiti daljnje kretanje. Odašiljač je osigurala Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, a odašiljač je na orla postavila i kretanje pratila Udruga BIOM. Po prvi puta u Hrvatskoj ova tehnologija je korištena za praćenje surog orla što je na kraju i omogućilo da se pronađu ostatci usmrćene ptice, navode u BIOM-u.

U posljednjih desetak godina u Hrvatskoj, a osobito u Dalmaciji nestaju pojedini parovi surih orlova (teritoriji), a odrasle teritorijalne ptice nakon stradavanja starog partnera sve rjeđe nalaze novog. Stoga teritorije nekada aktivnih parova danas na mnogim mjestima čuvaju samo nesparene jedinke, što je pokazatelj nedovoljnog priljeva mladih ptica u populaciju, tj. niske stope uspješnosti gniježđenja i/ili niske stope preživljavanja mladih ptica. Kod ovako malobrojne populacije nemogućnost popunjavanja mlađim jedinkama je siguran put u lokalno izumiranje.

Suri orlovi imaju status kritično ugrožene vrste u Hrvatskoj, a brojnost im je procijenjena na svega 25 – 30 parova. Izravni i glavni uzroci ugroženosti surog orla su krivolov, sudar s vjetroelektranama, trovanje te elektrokucija.

Zbog sve većih pritisaka na malobrojnu populaciju surih orlova u Hrvatskoj, spašavanje svake jedinke presudno je za opstanak ove vrste.

Vijest o puštanju surog orla možete pronaći ovdje.