Promatranje ptica s učenicima iz Petrinje

U suradnji sa SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost prošli smo tjedan organizirali promatranje ptica u parku Maksimir za 30-ak osnovnoškolaca iz Petrinje

  • 12.10.2023.

Na mladima svijet ostaje, tako izreka kaže. No, kako bismo djecu i mlade potaknuli da aktivno doprinose zaštiti okoliša, potrebno je od malena razvijati njihovu ljubav prema prirodi. Upravo zbog toga smo prošli tjedan u parku Maksimir održali promatranje ptica za učenike iz Petrinje. Naš volonter Hrvoje, student Učiteljskog fakulteta i prstenovač, učenike je poveo u šetnju parkom i pokazao im kako se promatraju ptice i koje sve vrste mogu naći u jednom od većih zagrebačkih parkova.

Promatranje ptica je aktivnost koja zahtijeva osluškivanje zvukova, promatranje krošnji, ali i brzu reakciju ako želimo dalekozorom bolje vidjeti određenu pticu. Tako su učenici imali priliku vidjeti i čuti te saznati više o crvendaćima, kosevima, vodomarima, brgljezima, sivim vranama, velikim i crvenoglavim djetlićima, vrapcima, velikim vrancima (kormoranima), mandarinskim i divljim patkama, plavetnim, dugorepim, crnoglavim i velikim sjenicama. Također, vidjeli su i gnijezda kolonije sivih čaplji što je jedan od rijetkih primjera gdje se ove ptice gnijezde u blizini urbanih prometnica. Najbolje od svega je što smo sve to doživjeli u susjedstvu!

Učenici su bili iznenađeni raznolikošću vrsta koje su vidjeli, a mi se nadamo kako će ovo promatranje ptica u njima potaknuti interes za daljnjim proučavanjem životinjskog i biljnog svijeta te da će im ovo promatranje biti prvo od mnogih na kojima će sudjelovati.

Zavirite u galeriju!