Promatranje ptica na Savici

U nedjelju ujutro, 2. veljače 2020., koja je bila iznenađujuće topla za ovaj dio godine, na Savici se okupilo dvadesetak zaljubljenika u prirodu, mladih ornitologa i znatiželjnika. Povod je bilo prvo ovogodišnje promatranje ptica u sklopu projekta Gradski prozori u prirodu. Time smo obilježili još jedan Svjetski dan močvarnih staništa.

  • 12.02.2020.

Uz kratki uvod i upute naših ornitologa Ive i Branislava o ponašanju prilikom promatranja ptica te korištenju dalekozora i priručnika za prepoznavanje, ekipa se zaputila do jezera i tijekom tri sata promatranja uspjela zabilježiti čak 27 različitih vrsta ptica. Uz divlju patku, dvije vrste galebova i tri vrste sjenica opaženi su i škanjac, palčić, zeba, zviždak te najmanja europska ptica – zlatoglavi kraljić. Da za promatranje ptica nije dovoljan samo vid već se one mogu prepoznati i po glasanju uvjerili smo se osluškivanjem vodomara, brgljeza, crvendaća i mlakuše. Na samom kraju promatranja pojavila se i skrovita siva žuna te pozdravila okupljene.

Foto: Marijan Biruš

Projektom „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“ planira se unaprijediti očuvanje bioraznolikosti na području Grada Zagreba. Nositelj projekta je Grad Zagreb, partneri su Javna ustanova – Maksimir, Udruga Biom, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba DODIR i udruga Vjetar u leđa, a suradnik ustanova Zoološki vrt grada Zagreba.

Foto: Marijan Biruš

Besplatnim javnim organiziranim promatranjima ptica nastojimo upoznati javnost s velikom bioraznolikošću urbanog područja Zagreba te koliko je ona važna za kvalitetan život gradskog stanovništva. Promatranja će biti organizirana čitave godine, a već sljedeće se održava u subotu, 22. veljače u 9 sati na Maksimiru. Okupljanje je kod stražnjeg ulaza u park, na ulici Fakultetsko dobro, a za sve detalje posjetite našu web stranicu, Facebook stranicu ili nam pošaljite mail na info@biom.hr .

 

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu programa Promicanje održivog razvoja prirodne baštine.