Priča o Coline, Palini, Limi i Antonu: Pogledajte što se dogodilo bjeloglavim supovima

  • 24.05.2024.

Sjećate li se Paline, Coline, Lime i Antona? Vijest o četiri oporavljena bjeloglava supa koji su pušteni u prirodu u rujnu prošle godine iz oporavilišta za bjeloglave supove na Cresu, punila je medije i društvene mreže tih dana.

Radilo se o četiri mlade ptice koje su iscrpljene nađene podno obalnih litica Cresa i Plavnika, gdje su se izlegle, ili su pak spašene od utapanja izravno iz mora, te su se oporavile pod skrbi djelatnika Javne ustanove “Priroda” Primorsko-goranske županije, koja upravlja oporavilištem Beli. U oporavku su im svesrdno pomagali i europski volonteri u organizaciji udruge Biom, te su mladi supovi pri ispuštanju ponijeli u svijet njihova imena – Paline, Coline i Anton.

Video: Trenutak ispuštanja oporavljene Paline u prirodu

Prije povratka supova u prirodu, opremljeni su malenim GPS odašiljačima, pružajući stručnjacima mogućnost za daljnje praćenje ptica u prirodi. Zahvaljujući tome, u mogućnosti smo u obliku infografike rekonstruirati sudbinu četiri bjeloglava supa, koja oslikava prijetnje s kojima se suočava ova ptičja vrsta. Naime, od četiri oporavljena supa koji su se pri ispuštanju razletjeli diljem kontinenta, do danas je preživjela samo jedna jedinka – Palina.

Pogledajte što se dogodilo Palini, Coline, Limi i Antonu:

(Kartu u većem formatu pogledajte klikom ovdje ili klikom na kartu iznad)

1 Novi početak
Mladi supovi Coline, Lima, Palina i Anton, prethodno spašeni iz mora ili podno obalnih litica kvarnerskih otoka, zbrinuti su u oporavilištu u mjestu Beli na otoku Cresu.
U rujnu 2023. opremljeni su GPS odašiljačima za praćenje i ispušteni u prirodu.
Supovi se gotovo odmah razdvajaju i upućuju svaki u svom pravcu.

2 Prelazak preko Jadrana
Iako supovi u pravilu lete iznad kopna loveći tople zračne struje (termale) koje im omogućuju prevaljivanje većih udaljenosti, Lima odlučuje prijeći Jadran i dolazi do Italije 10 dana nakon ispuštanja.

3 Smrt u moru
Početkom listopada, nakon svega dva tjedna od ispuštanja zamjećujemo da se Coline neobično kreće.
Udaljenost od kopna i kretanje koje izgleda kao da prati morske struje znači samo jedno – Coline se utopila u Jonskom moru.

4 Put do Turske i nestanak
U razdoblju od oko tri mjeseca Palina prelijeće Balkanski poluotok i krajem listopada u jutarnjim satima prelazi preko Bospora.
Zadnji signal s odašiljača primamo sredinom prosinca nakon čega joj se gubi trag i pretpostavljamo da je stradala.

5 Opasnosti na kopnu
Jedna od najvećih prijetnji divljim vrstama ptica predstavljaju strujni udari (elektrokucija) i sudari (kolizija) s dalekovodima.
Početkom studenog, manje od dva mjeseca od ispuštanja, Limin odašiljač pokazuje mirovanje u jugozapadnom dijelu Kalabrije i talijanski kolege obilaze lokaciju. Nažalost, izgleda da je stradala od posljedica kolizije no istinu će nam reći obdukcija na koju je tijelo poslano.

6 Međunarodna suradnja i uigranost
Antonov odašiljač, poput Liminog mjesec dana ranije, prestaje se kretati u Bugarskoj. Zabrinuti kontaktiramo bugarske kolege koji ga pronalaze i preliminarnim pregledom pretpostavljaju da se također radi o koliziji te tijelo šalju na obdukciju.

7 Neočekivani povratak
Iznenađujuće, Palinin odašiljač šalje prvi signal nakon skoro 60 dana nedaleko od mjesta na kojem se prvi put izgubio.
Ipak je živa! U Turskoj se zadržava do sredine svibnja kada se preko Dardanela vraća u Grčku gdje je trenutno.

Unapređenjem stanja populacije bjeloglavih supova, jedinom preostalom vrstom ptica iz skupine strvinara u Hrvatskoj, bavi se petogodišnji projekt LIFE SUPport. Partnerstvo projekta LIFE SUPport čine Udruga BIOM kao vodeći partner te Javna ustanova “Priroda”, Poljoprivredna zadruga “Otok Krk”, HEP-Operator distribucijskog sustava i Vulture Conservation Foundation. Pridruženi partner u provedbi dijela projektnih aktivnosti je Uprava za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koja redovno osigurava i dio sredstava za skrb nad supovima dok borave u Oporavilištu, a sve u skladu s Pravilnikom o oporavilištima za divlje životinje. Projekt se realizira uz potporu programa LIFE Europske unije, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ureda za udruge Vlade RH.