Pozivamo vas na obilježavanje Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Međunarodne godine biološke raznolikosti na ušću rijeke Karišnice

  • 19.05.2010.

Mjesto i vrijeme: subota 22.svibnja 2010. s početkom u 10h, Karin plaža (Tuvine)

Udruga za biološka istraživanja BIOM Vas poziva da sudjelujete na obilježavanju Međunarodnog dana biološke raznolikosti 22.svibnja i 2010. godine kao Međunarodne godine biološke raznolikosti te medijski popratite cijelo događanje.

Cilj ovog događanja je promocija iznimne biološke vrijednosti ušća rijeke Karišnice. Ovo je jedno od svega nekoliko vrlo rijetkih staništa na našoj obali: niske muljevite i pjeskovite obale s močvarnim dijelovima koje posjeduju osebujnu faunu i floru. Mediteranska vlažna područja koja su pod utjecajem plime i oseke predstavljaju jedno od globalno najugroženijih staništa, a u Republici Hrvatskoj su ista kritično ugrožena.

Ovakva staništa utočište su mnogim biljnim vrstama, sitnim beskralješnjacima kao i pticama koje u njima nalaze hranu.

Ekološka vrijednost tih staništa je prepoznata od strane znanosti, tako da su biljne zajednice vezane uz pjeskovite i muljevite obale strogo zaštićene i uvrštene kao značajna staništa u nacionalu ekološku mrežu.

Ukoliko želite saznati što sve živi na ovom području i zašto je ono toliko značajno, dođite u subotu i pogledajte poučnu stazu pod stručnim vodstvom biologa, naučite nešto novo.

Preporučamo sportsku odjeću i obuću prilikom terenskih obilazaka.

Raspored događanja:

10:00, 14:00, 16:00- organizirano vođenje po poučnoj stazi

10:00- 19:00 informativni štand s promotivnim materijalima

Za dodatne informacije:

Olga Jovanović, jovanovic.olga@biom.hr, 092/2187 398

info@biom.hr; www.biom.hr

Poziv Dan bioloske raznolikosti na Karisnici – BIOM