Poslušajte emisiju: Bioraznolikost je baza zdravog ekosustava

Što je to urbana bioraznolikost, što se promijenilo u odnosu divljih vrsta i grada te kakve promjene još možemo očekivati, ispričala je naša Iva Šoštarić u emisiji na Zabavnom radiju.

  • 14.06.2022.

Kome sve urbana staništa pružaju utočište, što je biološka raznolikost, a što je urbana raznolikost, zašto dolazi do pomora pčela i zašto ne bi bilo dobro istrijebiti komarce – odgovore na ova pitanja dala je naša Iva Šoštarić u nedavnoj emisiji za Zabavni radio, pod sponzorstvom Agroproteinka d.o.o.

Razgovarali su o važnosti zelenih površina u gradovima, biljkama i životinjama koje žive u gradovima – od kukaca, preko gmazova i vodozemaca, do ptica i sisavaca – te o tome kako povećana bioraznolikost ima dokazano veliki utjecaj na mentalno zdravlje ljudi.

Komarci i muhe su tkđ. važni, rečeno je, jer su npr. mužjaci komaraca jedan od važnijih oprašivača, slično pčelama, dok se i muhe i komarci hrana brojim vrstama ptica, npr. lastavicama i piljcima.

Izmještanje ptica iz gradova nema smisla, tkđ. je rečeno u razgovoru, jer je nekim vrstama prirodno stanište uz ljude jer im pružamo hranu, dok lastavicama pružamo zaštitu od predatora. Gradovi općenito su sigurni i stabilni jer pružaju određenu količinu lako dostupne hrane i zbog toga možemo očekivati da će sve više vrsta ptica dolaziti u gradove. U gradovima bilježimo sve više sive vrane, goluba grivnjaša kao i mrke crvenrepka, koja je živjela na strmim stijenama, što je zamijenila zgradama u gradovima. No, nije se promjena dogodila samo s pticama – gradovi počinju dobivati sve više lisica i divljih svinja. Možemo predvidjeti da će se slični trendovi nastaviti i s drugim vrstama.

“Iako je bioraznolikost u gradovima ugrožena, nije sve tako crno, radi se puno toga dobrog. Mi kao vrsta smo izrazito kreativni i sposobni za iznalaženje nevjerojatnih tehnoloških i drugih rješenja koja nam mogu pomoći prevladati ove izazove koje imamo. Ali moramo biti svjesni da su akcije potrebne, da nije prekasno i da treba nastaviti raditi!” – zaključila je Iva.

Poslušajte!