BirdLife International o filmu ‘Don’t Look Up’: Prikazuje nesposobnost naše kulture u prihvaćanju znanosti

Patricia Zurita, izvršna direktorica BirdLife International, najvećeg svjetskog partnerstva za zaštitu ptica, osvrnula se na Netflixov filmski hit 'Don't Look Up' koji kroz priču o negiranju nadolazećeg razornog kometa govori o neprihvaćanju znanstvenih činjenica o klimatskoj krizi i krizi prirode. Biom je predstavnik BirdLifea u Hrvatskoj

  • 14.01.2022.

Poput milijuna ljudi diljem svijeta, moja obitelj i ja uživali smo u najnovijem Netflixovom blockbusteru ‘Don’t Look Up’. Moji doživljaji filma išli su od zabave koju pružaju glumačka ekipa i sami film, do dubokog promišljanja i ljutnje jer film točno odražava kako svijet danas izgleda i kako se nosimo (ili uopće ne) s egzistencijalnom krizom gubitka prirode i klimatskim promjenama.

Vidim da su mnogi kritizirali film jer smatraju kako je alegorija koja povezuje neizbježni komet koji će uništiti Zemlju s klimatskom krizom netočna ili pretjerana. Da budem iskrena, smatram da je ovo pomalo smiješno i potiče moju frustriranost. Promiče im poanta. Za mene, film prikazuje nesposobnost naše kulture u suočavanju i prihvaćanju stvarnosti – znanosti – činjenica, što bi mogla biti još razornija pandemija s kojom se čovječanstvo suočava. Možemo posvjedočiti ovome u politici i društvu u cjelini. Cjepiva, priroda, klima – samo recite. Mogu se kladiti da mnoge medijske kritike filma proizlaze iz njegovog razornog prikaza trenutne medijske površnosti u pokrivanju tema klimatske krize i krize prirode.

Kao liderica najvećeg i najstarijeg partnerstva za očuvanje prirode na svijetu, koje je ujedno globalni autoritet za istraživanje i zaštitu ptica, mogu vam reći da naši znanstvenici, politički timovi i zaštitari prirode, kao i ja osobno, dijelimo izazove koje lik Leonarda di Caprija doživljava kad moćnicima predstavlja znanstvene činjenice. Ptice su jedan od najtočnijih indikatora zdravlja našeg planeta – a one nam poručuju, što mi govorimo javnosti i političarima, da je planet u ozbiljnoj opasnosti.

Gubitak prirode dvostruka je egzistencijalna kriza klime – bez rješavanja jedne, nećemo riješiti drugu krizu. S više od milijun vrsta koje će se uskoro suočiti s izumiranjem, ulozi su u potpunosti isprepleteni s klimatskom katastrofom.

Stoga pozdravljam i zahvaljujem Adamu McKayu i Netflixu na njihovoj dirljivoj, duhovitoj i oštro izraženoj satiri o preprekama s kojima se suočavamo kako bismo uvjerili svjetske vlade, tvrtke i pojedince da djeluju sada ako želimo osigurati budućnost za prirodu i sav život na Zemlji.

Molim vas da razmislite o svom pridruživanju i podršci našem BirdLife jatu u 117 zemalja diljem svijeta gdje se na svim frontovima borimo protiv ove dvostruke krize klime i prirode.

Patricia Zurita