Partneri projekta LIFE SUPport sudjelovali na European Vulture Conference

U sklopu aktivnosti umrežavanja s drugim organizacijama i projektima, predstavnici partnerskih organizacija projekta LIFE SUPport sudjelovali su na međunarodnoj konferenciji European Vulture Conference, posvećenoj očuvanju strvinara

  • 05.12.2023.


U sklopu aktivnosti umrežavanja s drugim organizacijama i projektima predstavnici partnerskih organizacija projekta LIFE SUPport – Udruga BIOM, Javna ustanova Priroda i Poljoprivredna zadruga Otok Krk – sudjelovali su na međunarodnoj konferenciji European Vulture Conference, posvećenoj očuvanju strvinara. Organizator ove, druge po redu konferencije je Vulture Conservation Foundation (VCF), također jedna od partnerskih organizacija projekta LIFE SUPport.

Četverodnevno događanje održalo se u Cáceresu u Španjolskoj sredinom studenog, a okupilo je više od 370 stručnjaka iz cijelog svijeta, što je bila izvanredno korisna prilika za prikupljanje te razmjenu znanja i iskustava na području zaštite različitih vrsta strvinara. Različite vrste, pa i one s drugih kontinenata na kraju se suočavaju sa sličnim prijetnjama. Nedostatak hrane uslijed uklanjanja strvina iz okoliša ili napuštanja ispaše na otvorenom, stradavanje od elektroenergetske infrastrukture i nenamjerno trovanje najvažnije su prijetnje diljem svijeta, a upravo se njima bavi i naš projekt, LIFE SUPport.

Konferencija je obuhvaćala mnoštvo prezentacija, plenarnih rasprava te istodobno održavanih okupljanja, dajući mogućnost uvida u najnovije rezultate istraživanja i široku raspravu koja je obuhvaćala poglede na stanje i inicijative na lokalnim i nacionalnim razinama diljem Europe.

Predstavnici partnerskih organizacija u projektu LIFE SUPport na konferenciji

Jovan Andevski iz Vulture Conservation Foundation na konferenciji je govorio o Akademiji za zaštitu divljih životinja (Wildlife Crime Academy) i načinu na koji taj edukativni program osnažuje predstavnike vlasti i stručnjake na nacionalnim razinama u borbi sa zločinima protiv divljih vrsta. Naime, radi se o prvom treningu ove vrste kojim se pružaju potrebne vještine relevantnim dionicima za učinkovitu borbu s kriminalom usmjerenim na divlje životinje u nekoliko europskih regija. Program Akademije provela je regionalna vlada pokrajine Andaluzije, Junta de Andalucía, na poticaj i u suradnji s VCF-om, a u okviru europskog projekta Balkan Detox LIFE.

Mjesto održavanja konferencije bilo je poticajno samo po sebi, jer se Cáceres nalazi u španjolskoj regiji Extremaduri, jednoj od najboljih regija za promatranje strvinara. Španjolska je dom najveće i najraznovrsnije populacije strvinara u Europi, u što su se sudionici imali priliku uvjeriti tokom zadnjeg dana konferencije, kada je priređen terenski izlet s ciljem upoznavanja raznolikih divljih vrsta ove regije. Ključno je da sve te vrste pa i strvinari na ovom području koegzistiraju s ljudima, u staništima koja su u značajnoj mjeri podređena poljoprivrednoj proizvodnji, odnosno proizvodnji hrane.

Španjolska regija Extremadura jedno je od najboljih područja za promatranje strvinara

Na području Španjolske danas gnijezde sve četiri izvorno prisutna europska strvinara (sup starješina, bjeloglavi sup, crkavica i kostoberina), no na to se područje posljednjih godina iz Afrika proširila još jedna vrsta, Ruppellov sup. Tako danas na području Europe gnijezdi čak pet vrsta iz ove skupine. Nakon izumiranja supa starješine i crkavice iz Hrvatske, bjeloglavi sup je jedini preostali predstavnik strvinara u Hrvatskoj. Problemima njegovog očuvanja i unapređenja statusa gnijezdeće populacije na Kvarnerskim otocima bavi se europski projekt LIFE SUPport pod vodstvom Udruge BIOM.

Ispuštanje oporavljenih supova na Cresu

“Sudjelovanje na konferenciji u Cáceresu pružilo nam je puno bolji uvid u najbolje prakse očuvanja strvinara na području čitave Europe, ali šire. Nova iskustva i ostvareni kontakti sigurno će ubrzati i unaprijediti dio aktivnosti našeg projekta LIFE SUPport. Svojim karakterističnim načinom ishrane ptice strvinari osiguravaju zdrave ekosustave, a na nama je da im omogućimo da tu svoju funkciju nastave obavljati i dalje. Tim više što je ta njihova usluga – besplatna”, rekao je voditelj projekta LIFE SUPport Dubravko Dender iz Udruge BIOM.

“Biti okružen brojnim kolegama i stručnjacima koji rade na zaštiti strvinara diljem svijeta, zaista je bilo pozitivno iskustvo i pružilo nam je dodatni poticaj za nastavak našeg rada na očuvanju posljednje populacije bjeloglavih supova u Hrvatskoj. Aktivnosti koje provodimo, u većini slučajeva su jednake ili slične dobrim praksama kolega iz ostalih europskih zemalja, no važnost novih spoznaja i međunarodne suradnje u upravljanju populacijama supova je neupitna, jer ptice ne poznaju administrativne granice”, izjavio je Marko Modrić, ravnatelj Javne ustanove “Priroda”.