Populacija trčki u Njemačkoj pala za više od 90%, uzrok je poznat

Od 1980. godine populacija trčki (poljskih jarebica, lat. Perdix perdix) u Njemačkoj smanjila se za 91 posto i sada je preostalo tek između 21.000 i 37.000 parova, a prema izračunima nevladine organizacije NABU, za očuvanje populacije trebalo bi najmanje 335.000 parova

  • 02.10.2020.

Njemački savez za zaštitu prirode (NABU) danas je podnio Europskoj komisiji službenu žalbu protiv Njemačke zbog dramatično lošeg stanja populacije trčki (poljska jarebica, lat. Perdix perdix), što je prije svega posljedica pogrešne poljoprivredne politike.

Poljska jarebica ili trčka je nekoć bila uobičajena poljska ptica koju se moglo vidjeti u svim poljoprivrednim područjima Njemačke. Od 1980. godine populacija tih ptica u Njemačkoj smanjila se za 91 posto i sada je preostalo tek između 21.000 i 37.000 parova, a prema izračunima nevladine organizacije NABU, za očuvanje populacije trebalo bi najmanje 335.000 parova. Nepokošena i neprskana područja važna su za preživljavanje trčki, u kojima se ženke mogu gnijezditi dobro skrivene od grabežljivaca poput lisica. Također, važna su im cvjetna područja bogata insektima na kojima mlade jedinke mogu pronaći dovoljno hrane.

Dramatičan pad populacije trčki, ističe NABU, predstavlja znak za uzbunu jer ukazuje na nedostatak insekata i samoniklog bilja u području koje je pod pretjerano intenzivnom poljoprivrednom obradom. Pritom naglašavaju kako pesticidi mogu zaustaviti štetnike, ali ne mogu zamijeniti funkcionalni ekosustav.

Kao važnu mjeru, NABU zahtijeva da najmanje deset posto poljoprivrednog krajolika bude rezervirano kao stanište za trčku i ruralnu biološku raznolikost, te smatraju da bi u budućnosti to također trebao postati osnovni uvjet za isplatu subvencija poljoprivrednim gospodarstvima.

Predstojeća glasanja ministara poljoprivrede i Europskog parlamenta o budućoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) u listopadu pružaju priliku da se to utvrdi u cijeloj EU, poručili su u priopćenju. Ako to ne uspije, Njemačka mora donijeti nacionalne propise, inače joj prijeti presuda Europskog suda pravde.