Monitoring Ptice godine – poziv na sastanak

  • 27.02.2024.

Mike Langman (RSPB Images)

Osmu godinu zaredom organiziramo monitoring gačaca (Corvus frugilegus), koji zahvaljujući vašim glasovima ponosno nose titulu Ptice godine u Hrvatskoj. Ovogodišnji monitoring zagrebačkih gačaca će se odvijati u razdoblju od 15.3. do 15.4. 

Pozivamo sve zainteresirane za sudjelovanje u monitoringu na sastanak 7.3.2024. u 18:00 uživo u uredu Udruge Biom (ovdje) te online na linku. Na sastanku će se govoriti više o samoj ekologiji vrste, te ćemo podijeliti podatke iz prijašnjih monitoringa i što smo do sada otkrili o ovoj vrsti. Zahvaljujući radu volontera koji su sudjelovali u ovoj akciji građanske znanosti, prikupljeni su vrijedni podaci objavljeni u znanstvenom časopisu Larus Zavoda za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Gačac se gnijezdi u kolonijama unutar naselja pa se često na jednom stablu može vidjeti i do nekoliko desetaka gnijezda ove vrste. Kolonije gačaca se uglavnom nalaze u gradskim parkovima ili drvoredima, u naseljima te šumarcima izvan naselja. Gnijezda gačaca se najčešće nalaze na listopadnom drveću, pretežno na topolama i platanama. Sličan je srodnoj sivoj vrani (Corvus cornix), ali, za razliku od nje, cijelo ruho gačca je u potpunosti sjajno crno.

Za sve koji ne stignu na sastanak, a zanima ih o čemu je bilo riječi, sastanak će biti sniman i postavljen na Youtube kanal Udruge Biom.