MEDBYCATCH PHASE II: Razumijevanje prilova mediteranskih svojti osjetljivih vrsta i ispitivanje mjera ublažavanja

  • 07.07.2021.

Slučajan ulov/prilov osjetljivih vrsta kao što su morski sisavci, morske ptice, morske kornjače, morski psi i raže te koralji i spužve u ribolovnom alatu, poznat kao “bycatch”, ključno je pitanje zaštite Mediterana. Prilov je jedna od najvećih prijetnji morskoj bioraznolikosti jer se tisuće ugroženih morskih vrsta ulovi u ribolovnim alatima svake godine.

MedBycatch je prvi projekt koji je razvio standardizirani pristup s više svojti za proučavanje i ublažavanje prilova na Mediteranu. Aktivnosti se provode u mediteranskim vodama Maroka, Tunisa, Turske, Italije i Hrvatske.

U kontekstu projekta MedBycatch, skupljaju se pouzdani podaci na usklađen način kako bi se omogućila usporedba širom Sredozemlja. Timovi promatrača uspostavljeni su i obučeni za prikupljanje podataka u suradnji s ribarima kroz promatranja na plovilu i upitnike u lukama. Nadalje, promjene ribolovnih alata bit će identificirane i testirane na njihovu učinkovitost kako bi se ublažio pojedinačni i prilov više svojti.

Svojim angažmanom u politici usmjeravamo donositelje odluka na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini kako bismo zajamčili da zakonodavstvo podupire napore za rješavanje pitanja prilova.

Na koncu, cilj nam je putem sveobuhvatne komunikacijske strategije i akcijskog plana podići svijest o pitanju prilova među ključnim dionicima i širom publikom.

Medbycatch promiče zajednički pristup rješavanju prilova ranjivih vrsta. Radimo s ribarima, shvaćajući da je prilov i za njih problem, vjerujemo da samo zajedničkom suradnjom možemo postići održive rezultate.

web stranica projekta: https://www.togetherforthemed.org/our-actions/medbycatch-8.html

Skraćeni naziv projekta: MEDBYCATCH PHASE II

Projektni partneri: Udruga Biom i WWF Adria
Trajanje projekta: 1. srpnja 2020. do 31. listopada 2022.
Donor projekta: MAVA Fondation Pour La Nature, Rue Mauverney 28, 1196 Gland, Switzerland

 

Vezani članak:

Daljinsko praćenje prilova osjetljivih vrsta odbijeno u EP