Zašto se produljuje gniježđenje gačaca u Zagrebu?

  • 21.03.2024.

Sa službenim početkom proljeća dočekao nas je zabrinjavajući prizor u zagrebačkom naselju Botinec – rušenje potpuno formiranih ptičjih gnijezda!

Gačac, ptica godine 2024., posljednja tri tjedna provodi vrijeme u intenzivnoj izgradnji gnijezda u gradskim kolonijama te pripremama za polijeganje jaja i dočekivanje mladih ptića. Nered i buka koji pritom nastaju predstavljaju izazov dijelu sugrađana koji apeliraju gradu da se gnijezda uklone. No, taj izazov je privremen problem jer nered je najveći u razdoblju izgradnje gnijezda i dok drveće još nije prolistalo, a jednom kada ptice krenu s inkubacijom jaja, buka se također smanjuje. 

I što se sada događa u Zagrebu? U trenutku kada većina gačaca završava s izgradnjom gnijezda dolaze zaposlenici Zrinjevca, orezuju grane i ruše gnijezda. Kako će na to reagirati gačci? Gačci će jednostavno započeti s gniježđenjem iznova. Neki od njih će se možda malo pomaknuti, raštrkati širim područjem, odabrati lokacije uz neke druge prozore i time učiniti koloniju rahlijom i raširenijom. No svi će sada morati ponovno skupljati sav potreban materijal za svoja gnijezda i na izgradnju potrošiti dodatnih 1-4 tjedna. Dakle, ponovno intenzivno prelijetanje područja, prenošenje građevnog materijala, osiguranje teritorija uz prateću buku, izmet… Kao i produljenje gnijezdeće sezone do čak mjesec dana!

Rušenje gnijezda u sezoni gniježđenja je zabranjeno zakonom, a sama metoda pokazala se i u prošlosti potpuno neučinkovitom jer dovodi upravo do produljenja intenzivnih ptičjih aktivnosti izgradnje gnijezda a time i produljenja čitave sezone gniježđenja, te do raščlanjivanja i širenja kolonija na veće područje. Štoviše, zaključak o neprikladnosti i izbjegavanju ove metode je također zajednički donesen još na sjednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Skupštine Grada Zagreba 10. ožujka 2022. godine. 

Unatoč dokazanoj neučinkovitosti metode i činjenice da je zabranjena zakonom, nažalost iznova svjedočimo provođenju ove loše prakse u Zagrebu.

“Zagreb ima dugu tradiciju besmislenog, ali i nezakonitog uništavanja gnijezda gačaca. Na temelju prava za pristup informacijama, Udruga Biom je prikupila od Ministarstva poljoprivrede sva rješenja za smanjivanje brojnosti gačaca i sivih vrana u Hrvatskoj od 2016. do 2023. godine. U drugim gradovima – od Varaždina i Čakovca do Osijeka i Belog Manastira – gnijezda ptica su uništavana barem na temelju izdanih rješenja. Gradovi poput Zagreba ili Siska nisu čak ni podnosili zahtjev za rušenje gnijezda, ali su ih redovno uništavali tijekom sezone gniježđenja. Primjerice, u 2019. godini je samo u naselju Botinec srušeno 120 gnijezda u kojima su tada već bila jaja i ptići, a na području čitavog Zagreba procjenjujemo da je nezakonito uništeno više od 1400 jaja i ptića”, komentira Bolesław Słociński, voditelj programa protiv krivolova, trovanja divljih životinja i drugih zločina protiv prirode u udruzi Biom.

Sama činjenica da se ovaj pristup rješavanju sukoba vrana i građana koristi već godinama, a rezultirao je tek proširivanjem kolonija na šire gradsko područje bez smanjivanja njihove brojnosti, već je dovoljan dokaz o potrebi da se napusti ova štetna praksa. 

No kako onda živjeti s gačcima? Izazovu je potrebno pristupiti strateški i dugoročno. Grad Zagreb može doprinijeti rješavanju problema zaštitom kolonija na mjestima koja nisu neposredno uz stambene zgrade (i kolonija izvan gradova), planskom sadnjom stabala kakva preferiraju gačci podalje od stambenih zgrada, strateškim orezivanjem grana (prije sezone gniježđenja) na posebno konfliktnim mjestima, izmještanjem klupica i sličnih objekata koji se nalaze neposredno ispod kolonija, izgradnjom (zelenih) nadstrešnica nad parkiralištima, češćim čišćenjem i održavanjem prostora ispod kolonija… 

Pozivamo stoga da se javni novac prestane trošiti na pristupe koji ne funkcioniraju, već da se uloži u dugoročna rješenja koja donose dobrobit i građanima i pticama s kojima dijelimo susjedstva.